Co sprawia, że jajko gotuje się na twardo?

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Co sprawia, że jajko gotuje się na twardo?
Dlaczego żółtko ścina się wolniej niż białko?Foto: Pixabay.com

Na twardo, na miękko, sadzone - jajko można przygotować na wiele sposobów. A wszystko dzięki procesowi denaturacji.

Posłuchaj

Naukowe tajemnice gotowania jajek (Pytania z kosmosu/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

Jak wyjaśnił dr Tomasz Rożek, denaturacja to proces fizyczny. Pod wpływem wysokiej temperatury cząsteczki białek, które mają postać kłębków, rozprostowują się i plączą między sobą. Powstaje szkielet, który działa jak rusztowanie i powoduje, że jajko twardnieje.

Białka w białku jajka ścinają się szybciej niż te w żółtku. Dlatego możliwe jest ugotowanie jajka także na miękko.

Proces denaturacji, który pozwala nam przygotować ulubione śniadanie, dla człowieka jest bardzo niebezpieczny. Dlaczego? Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania audycji.

***

Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz Rożek, Krystian Hanke
Data emisji: 7.11.2016
Godzina emisji: 7.15

bk/mk

Polecane