X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Dlaczego zamarznięta woda ma większą objętość?

Ostatnia aktualizacja: 17.05.2017 12:00
W przeważającej większości przypadków, gdy coś podgrzewamy, to zwiększa to swoją objętość, gdy zaś ochładzamy, wówczas ta objętość się zmniejsza. Woda zachowuje się jednak całkiem odwrotnie.
Audio
  • Dlaczego woda zamarzając, zwiększa swoją objętość? (Pytania z kosmosu/Trójka)
Gdy cząsteczki wody zaczynają się porządkować, zajmują więcej miejsca
Gdy cząsteczki wody zaczynają się porządkować, zajmują więcej miejscaFoto: Pixabay/ColiN00B

- To sytuacja dosyć oryginalna. Cząsteczki wody płynnej są totalnie chaotyczne i zajmują mniej miejsca. Jedna, jak gdyby, może wejść w drugą i w ten sposób więcej się ich mieści - tłumaczy dr Rożek.

Gdy natomiast woda zamarza, jej cząsteczki stają się nieco bardziej uporządkowane i układają się w tzw. podstawową strukturę krystaliczną, która de facto potrzebuje więcej przestrzeni.
W środku tak poukładanych cząsteczek wody tworzą się dziury, które przyczyniają się do tego, że zamarznięta woda zwiększa swoją powierzchnię.

Według tego, co mówi dr Rożek, całe szczęście, że woda wybrała drogę rzadziej uczęszczaną. Gdyby bowiem wraz z ochłodzeniem zmniejszała swoją objętość, ryby nie miałyby gdzie pływać, a łyżwy stałyby się niepotrzebnym gadżetem.

Zapraszamy do wysłuchania załączonej audycji.

***

Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz Rożek, Marcin Łukawski
Data emisji: 17.05.2017
Godzina emisji: 7.15

czaj

Czytaj także

Oto jaką moc ma rozgrzana woda lub olej

Ostatnia aktualizacja: 24.10.2016 14:35
Dlaczego, gdy wrzucamy coś na rozgrzany olej, obserwujemy niekiedy wręcz eksplozję na patelni? Z tym pytaniem mierzy się w Trójce dr Tomasz Rożek.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Dlaczego możemy się przejrzeć w tafli wody?

Ostatnia aktualizacja: 25.01.2017 22:00
Trójkowy ekspert do spraw naukowych zdradza, że woda nie jest jedyną substancją, która pozwala nam zobaczyć nasze odbicie.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Dlaczego szyby zachodzą parą, gdy jest zimno?

Ostatnia aktualizacja: 31.01.2017 14:20
- Do takiego zjawiska nie musi dochodzić tylko wtedy, gdy jest zimno, możemy je obserwować także latem - tłumaczy dr Tomasz Rożek.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jak powstają bąble w gotującej się wodzie?

Ostatnia aktualizacja: 11.04.2017 16:58
Gotowanie - jak tłumaczył Tomasz Rożek - to parowanie całej objętości wody, czyli także tej cieczy, która jest głębiej, nawet na dnie garnka.
rozwiń zwiń