X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Czy ostry to smak?

Ostatnia aktualizacja: 26.09.2017 09:06
Papryczki chili, jalapeno, pieprz... Po zjedzeniu większej ilości nasza twarz czerwienieje, robi nam się gorąco, pocimy się, a usta palą nas niczym przypalone ogniem. Jak reagują na to nasze kubki smakowe?
Audio
  • Co nas szczypie, gdy jemy coś ostrego? (Pytania z kosmosu/Trójka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: englishlikeanative/pixabay.com

– Ostry to wcale nie jest smak, to jest ból. Sygnał do mózgu z języka nie pochodzi z kubków smakowych. Pochodzi z zakończeń nerwowych, które reagują impulsem bólowym – wyjaśniał dr Tomasz Rożek.

Co nas szczypie, gdy zjemy coś ostrego? Zachęcamy do wysłuchania dołączonego nagrania audycji, w której dziennikarz naukowy namawia do małego eksperymentu.

***

Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz RożekMarcin Łukawski
Data emisji: 26.09.2017
Godzina emisji: 7.13

czaj/ml 

Czytaj także

Dr Rożek o iluzji, której doświadczają kierowcy

Ostatnia aktualizacja: 20.09.2017 11:55
Gdy w ciepły, słoneczny dzień jedziemy samochodem po suchej drodze, w oddali często pojawia coś, co wygląda jak tafla wody. Skąd się ona bierze, skoro asfalt jest suchy? Takie pytanie zadał dr. Tomaszowi Rożkowi jeden z słuchaczy Trójki.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kuchenka mikrofalowa. W czym tkwi sekret podgrzewania?

Ostatnia aktualizacja: 21.09.2017 11:00
– Kuchenki mikrofalowe to takie urządzenia, które podgrzewają wszystko, co ma w sobie wodę. To kluczowe dla tego wynalazku – tłumaczył dr Tomasz Rożek.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Prawa fizyki i tajemnice... mycia podłogi

Ostatnia aktualizacja: 25.09.2017 09:06
Tym razem dr Tomasz Rożek odpowiada na pytanie naszego słuchacza związane ze sportem, zakupami w supermarkecie i myciem podłogi. Co łączy te wszystkie elementy? Oczywiście fizyka!
rozwiń zwiń