Czy ostry to smak?

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Czy ostry to smak?
Zdjęcie ilustracyjneFoto: englishlikeanative/pixabay.com

Papryczki chili, jalapeno, pieprz... Po zjedzeniu większej ilości nasza twarz czerwienieje, robi nam się gorąco, pocimy się, a usta palą nas niczym przypalone ogniem. Jak reagują na to nasze kubki smakowe?

Posłuchaj

Co nas szczypie, gdy jemy coś ostrego? (Pytania z kosmosu/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

– Ostry to wcale nie jest smak, to jest ból. Sygnał do mózgu z języka nie pochodzi z kubków smakowych. Pochodzi z zakończeń nerwowych, które reagują impulsem bólowym – wyjaśniał dr Tomasz Rożek.

Co nas szczypie, gdy zjemy coś ostrego? Zachęcamy do wysłuchania dołączonego nagrania audycji, w której dziennikarz naukowy namawia do małego eksperymentu.

***

Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz RożekMarcin Łukawski
Data emisji: 26.09.2017
Godzina emisji: 7.13

czaj/ml 

Polecane