Czy przez makaron woda mocniej wrze?

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Czy przez makaron woda mocniej wrze?
Zdjęcie ilustracyjne.Foto: Shutterstock.com/Bildagentur Zoonar GmbH

– Niedawno słuchacz zapytał: "dlaczego mleko kipi"? W zasadzie odpowiedź jest bardzo podobna – zaznaczył dr Tomasz Rożek. 

Posłuchaj

Czy przez makaron woda mocniej wrze? (Pytania z kosmosu/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

mleko1.jpg
Dlaczego gotujące się mleko kipi, a woda nie?

– W makaronie jest skrobia. Ona powoduje powstanie bąbelków, które utrudniają naturalny przepływ energii – podkreśla Tomasz Rożek.

Czy – w kontekście tego zjawiska – kształt makaronu ma znaczenie? Czy w przypadku gotowania ryżu jest inaczej? Zapraszamy do wysłuchania dołączonej audycji. 

***

Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz RożekKrystian Hanke
Data emisji: 23.01.2017
Godzina emisji: 7.16

kw/ml

Polecane