Owady – główny składnik diety przyszłości?

Ostatnia aktualizacja: 15.02.2018 11:00
– Jadłem świerszcze i różne larwy i były bardzo smaczne. Nie ma w tym nic kontrowersyjnego – mówi Tomasz Rożek.
Audio
  • Czy owady są jedzeniem przyszłości? (Pytania z kosmosu/Trójka)
Zdj. ilustracyjne
Zdj. ilustracyjneFoto: Koldunova Anna/Shuttertock.com

– Spójrzmy na fakty: owady są znacznie mniej wymagające w hodowli, niż krowy, czy świnie. Zawierają też bardzo dużo białek. Liczba ludności na Ziemi rośnie i musimy się zwrócić w produkcji żywności ku wydajności – dodaje dr Rożek.

Czy owady są jedynym potencjalnym pokarmem przyszłości? Czy w Polsce może się taka dieta przyjąć? W końcu, gdzie leży Robakowo? Zapraszamy do wysłuchania dołączonej audycji.

***

Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz Rożek, Marcin Łukawski
Data emisji: 15.02.2018
Godzina emisji: 7.14

ml

Czytaj także

Dlaczego na Wenus jest cieplej niż na Merkurym?

Ostatnia aktualizacja: 31.01.2018 11:35
Merkury jest planetą, która znajduje się najbliżej Słońca. Jednak okazuje się, że to właśnie na Wenus jest cieplej. Dlaczego tak się dzieje? 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Co i w jakim czasie jeść, aby lepiej się czuć?

Ostatnia aktualizacja: 13.02.2018 13:55
Kończy się karnawał, a co za tym idzie powinniśmy zapomnieć o niektórych smakołykach i zacząć rozsądnie się odżywiać. Katarzyna Pruchnicka i Daria Ładocha mają kilka rad. 
rozwiń zwiń