Dlaczego niektóre sery dziwnie pachną?

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Dlaczego niektóre sery dziwnie pachną?
Różne rodzaje serówFoto: Shutterstock/Y Photo Studio

– To dlatego, że mają bakterie, których nie zna nasz organizm. Nie oznacza to, że są one dla nasz szkodliwe – wyjaśnia dr Tomasz Rożek.

Posłuchaj

Skąd bierze się zapach sera pleśniowego? (Pytania z kosmosu/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

– W kuchniach świata są potrawy, które bardzo źle pachną, ale i tak je jemy. Z serami jest podobnie. Wiele zapachów to efekt działania bakterii. Nasz nos służy również do tego, żeby chronić przed niebezpieczeństwami, takimi jak zatrucie zepsutym jedzeniem – mówi ekspert.

Dlaczego jednej z potraw pochodzących ze Skandynawii nie wolno przewozić samolotem? Zapraszamy do wysłuchania dołączonej audycji.

***

Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz Rożek, Marcin Łukawski
Data emisji: 9.07.2018
Godzina emisji: 7.13

ml/mk

Polecane