X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Dlaczego niektóre sery dziwnie pachną?

Ostatnia aktualizacja: 09.07.2018 08:00
– To dlatego, że mają bakterie, których nie zna nasz organizm. Nie oznacza to, że są one dla nasz szkodliwe – wyjaśnia dr Tomasz Rożek.
Audio
  • Skąd bierze się zapach sera pleśniowego? (Pytania z kosmosu/Trójka)
Seryzdjęcie ilustracyjne
Sery/zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock/Y Photo Studio

– W kuchniach świata są potrawy, które bardzo źle pachną, ale i tak je jemy. Z serami jest podobnie. Wiele zapachów to efekt działania bakterii. Nasz nos służy również do tego, żeby chronić przed niebezpieczeństwami, takimi jak zatrucie zepsutym jedzeniem – mówi ekspert.

Dlaczego jednej z potraw pochodzących ze Skandynawii nie wolno przewozić samolotem? Zapraszamy do wysłuchania dołączonej audycji.

***

Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz Rożek, Marcin Łukawski
Data emisji: 9.07.2018
Godzina emisji: 7.13

ml/mk

Czytaj także

Skąd się bierze ziewanie i czy naprawdę jest zaraźliwe?

Ostatnia aktualizacja: 06.06.2017 13:40
- Ziewanie to jedyny sposób na to, by wypełnić powietrzem wszystkie pęcherzyki płucne. W czasie normalnego oddychania nie wypełniamy całych płuc powietrzem - mówił dr Tomasz Rożek. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Czy rekin ma język?

Ostatnia aktualizacja: 28.06.2018 08:00
– Rekin na pewno ma dużo zębów i krzywy zgryz. W kwestii języka u ryb panuje duża dowolność – mówi dr Tomasz Rożek.
rozwiń zwiń