Dlaczego pocimy się, spożywając pikantne potrawy?

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Dlaczego pocimy się, spożywając pikantne potrawy?
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Johan Swanepoel/Shutterstock.com

- Nasze ciało nie rozróżnia sytuacji, w których jemy, pijemy, gryziemy rzeczy bardzo ostre, od sytuacji, w których jest bardzo gorąco - mówi dr Tomasz Rożek. 

Posłuchaj

Dlaczego pocimy się, spożywając pikantne potrawy? (Trójka/Pytania z kosmosu)
+
Dodaj do playlisty
+

- Niezależnie od tego, czy jemy coś bardzo ostrego, czy bardzo gorącego, do mózgu trafia dokładnie ten sam sygnał. Z punktu widzenia mózgu to jest to samo, dlatego jeśli jemy coś ostrego, to mózg dostaje sygnał, żeby włączyć system regulacji temperatury - tłumaczy dr Rożek. - To też oznacza, że jeśli jest bardzo gorąco, to powinniśmy jeść ostre rzeczy i pić gorące napoje. Wtedy mózg włącza nam dodatkowy system chłodzenia. Właśnie dlatego w krajach, w których jest dużo goręcej niż u nas, nie pije się rzeczy prosto z lodówki, tylko je się gorące posiłki, bo wtedy ludzie czują się poprostu lepiej - mówi dr Tomasz Rożek. 

Zapraszamy do wysłuchania nagrania audycji. 

***

Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz RożekMarcin Łukawski 
Data emisji: 24.09.2018
Godzina emisji: 7.13


Polecane