X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Łazienka czy kuchnia, gdzie kryją się groźne dla nas bakterie?

Ostatnia aktualizacja: 28.11.2018 09:18
– Tam, gdzie znajduje się jedzenie, a więc w kuchni. Może być ona także siedliskiem grzybów, czyli pleśni – zaznacza dr Tomasz Rożek. 
Audio
  • Gdzie czyhają na nas bakterie? (Pytania z kosmosu/Trójka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock.com/New Africa

– Z pewnością brudna gąbka do mycia naczyń jest siedliskiem wielu bakterii, podobnie jak brudny zlew czy kuchenka na której gotujemy, zwłaszcza jeśli coś nam wykipi i tam zostaje… – dodaje ekspert. 

Jednak miejscem szczególnym, jeśli chodzi o długotrwały kontakt z jedzeniem jest lodówka. Jeśli jest zaniedbana i pełna bałaganu to może to być kłopotliwe dla naszego zdrowia. Jak zatem powinniśmy przechowywać żywność w lodówce, żeby groźne dla nas bakterie i grzyby nie miały z nią kontaktu? Zapraszamy do wysłuchania dołączonej audycji.

***

Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz RożekMarcin Łukawski 
Data emisji: 28.11.2018
Godzina emisji: 7.14

kb/gs

Czytaj także

Czy nasz organizm może ogrzać się sam?

Ostatnia aktualizacja: 20.11.2018 08:00
– Jeżeli stoimy na golasa pośrodku pustkowia, to jednak najlepiej owinąć się czymś puchatym – mówi dr Tomasz Rożek.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Dlaczego przemycie twarzy zimną wodą nas pobudza?

Ostatnia aktualizacja: 21.11.2018 08:00
– To proces fizjologiczny, który sprawia, że jeżeli nagle zmienimy temperaturę otoczenia, dochodzi do szoku termicznego i mózg dostaje sygnał, że coś się dzieje, a nasze zmysły się wyostrzają – tłumaczy dr Tomasz Rożek.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jak daleko może zajrzeć najlepszy teleskop?

Ostatnia aktualizacja: 22.11.2018 08:00
– Wszystko zależy od tego, o jakim teleskopie mówimy – mówi dr Tomasz Rożek.
rozwiń zwiń