Łazienka czy kuchnia, gdzie kryją się groźne dla nas bakterie?

Ostatnia aktualizacja: 28.11.2018 09:18
– Tam, gdzie znajduje się jedzenie, a więc w kuchni. Może być ona także siedliskiem grzybów, czyli pleśni – zaznacza dr Tomasz Rożek. 
Audio
  • Gdzie czyhają na nas bakterie? (Pytania z kosmosu/Trójka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock.com/New Africa

– Z pewnością brudna gąbka do mycia naczyń jest siedliskiem wielu bakterii, podobnie jak brudny zlew czy kuchenka na której gotujemy, zwłaszcza jeśli coś nam wykipi i tam zostaje… – dodaje ekspert. 

Jednak miejscem szczególnym, jeśli chodzi o długotrwały kontakt z jedzeniem jest lodówka. Jeśli jest zaniedbana i pełna bałaganu to może to być kłopotliwe dla naszego zdrowia. Jak zatem powinniśmy przechowywać żywność w lodówce, żeby groźne dla nas bakterie i grzyby nie miały z nią kontaktu? Zapraszamy do wysłuchania dołączonej audycji.

***

Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz RożekMarcin Łukawski 
Data emisji: 28.11.2018
Godzina emisji: 7.14

kb/gs

Czytaj także

Czy nasz organizm może ogrzać się sam?

Ostatnia aktualizacja: 20.11.2018 08:00
– Jeżeli stoimy na golasa pośrodku pustkowia, to jednak najlepiej owinąć się czymś puchatym – mówi dr Tomasz Rożek.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Dlaczego przemycie twarzy zimną wodą nas pobudza?

Ostatnia aktualizacja: 21.11.2018 08:00
– To proces fizjologiczny, który sprawia, że jeżeli nagle zmienimy temperaturę otoczenia, dochodzi do szoku termicznego i mózg dostaje sygnał, że coś się dzieje, a nasze zmysły się wyostrzają – tłumaczy dr Tomasz Rożek.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jak daleko może zajrzeć najlepszy teleskop?

Ostatnia aktualizacja: 22.11.2018 08:00
– Wszystko zależy od tego, o jakim teleskopie mówimy – mówi dr Tomasz Rożek.
rozwiń zwiń