Jaka jest idealna temperatura dla miodu? (Pytania z kosmosu/Trójka)
W jakiej temperaturze miód traci swoje właściwości?
2019-03-06, 07:03 | aktualizacja 2019-03-07, 17:03
– Jest taki moment i to nie jest ta sama temperatura dla wszystkich miodów – tłumaczy dr Tomasz Rożek.
Posłuchaj
Dodaj do playlisty
– Specjaliści twierdzą, że najwięcej dobrych właściwości miód zachowuje w temperaturze maksymalnej około 35 stopni Celsjusza. Taka temperatura panuje we wnętrzu ula i panuje takie przekonanie, że kompozycja chemiczna miodu jest dostosowana do warunków w jakich jest on przechowywany i konsumowany przez pszczoły – wyjaśnia dr Rożek.
Co się stanie, gdy podgrzejemy miód do temperatury powyżej 40 stopni Celsjusza? Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania audycji.
***
Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz Rożek, Marcin Łukawski
Data emisji: 6.03.2019
Godzina emisji: 7.14
ml/gs