Dlaczego kruche produkty bardziej nam smakują?

Ostatnia aktualizacja: 26.03.2019 07:40
– Wszystko smakuje tak samo. Producenci żywności po prostu nam wmówili, że kruche jest lepsze – mówi dr Tomasz Rożek. 
Audio
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: pixabay.com/Lela_

miód1200.jpg
W jakiej temperaturze miód traci swoje właściwości?

– Im więcej zmysłów zaangażujemy w to, żeby kogoś przekonać do czegoś, tym lepiej – zaznacza ekspert radiowej Trójki. – Skuteczniejszy przekaz reklamowy jest wtedy, kiedy angażuje więcej zmysłów. Wyobrażamy sobie te smaki. Ważną rolę odgrywa również dźwięk, bo w reklamach słyszymy przełamanie np. kruchych chipsów. Dajemy się na to nabrać – dodaje. 

Dlaczego kawa w reklamie wygląda lepiej niż ta przygotowana w domu? Odpowiedź na to pytanie w nagraniu audycji. 

***

Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz RożekMarcin Łukawski 
Data emisji: 26.03.2019
Godzina emisji: 7.15

kw/gs

Czytaj także

Co zrobić, aby żyć dłuzej?

Ostatnia aktualizacja: 20.03.2019 07:45
– Czynników, które wpływają na długość naszego jest bardzo dużo – zaznaczył na początku dr Tomasz Rożek.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Czy dziecko w łonie matki może mieć… czkawkę?

Ostatnia aktualizacja: 20.03.2019 07:45
– Dziecko wykonuje różne ruchy "ćwiczebne". Czasami może czkać, by wyrobić sobie odruch oddychania – zauważa dr Tomasz Rożek.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jak rozpadają się pierwiastki?

Ostatnia aktualizacja: 25.03.2019 08:03
– Do rozpadu dochodzi, kiedy jądra są niestabilne. Jeżeli ta niestabilność jest duża, to tzw. okres połowicznego zaniku jest stosunkowo krótki – tłumaczy w audycji dr Tomasz Rożek.
rozwiń zwiń