X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Dlaczego słoiki z przetworami stawiamy do góry dnem?

Ostatnia aktualizacja: 22.07.2019 07:21
– Lato to czas idealny nie tylko na urlop, ale także na robienie przetworów. W jakim celu napełnione słoiki stawiamy nakrętką do dołu? – zastanawia się nasza słuchaczka. Tomasz Rożek śpieszy z wyjaśnieniem.
Audio
  • Po co stawiać słoiki do góry dnem? (Pytania z kosmosu/Trójka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock.com/IngridHS

– Słoik, a w zasadzie zakrętka nie jest tylko z metalu, ma też gumową powłokę od środka. Gdy zakręcimy ją i odwrócimy, ta gumowa powłoka ma bezpośredni kontakt z czymś bardzo gorącym, robi się ona bardziej elastyczna i miękka. To jest zresztą znane zjawisko, że guma w wyższej temperaturze robi się bardziej elastyczna i lepiej się dopasowuje do kształtu gwinta słoika – tłumaczy nasz ekspert.

Jak dokładnie wygląda ten proces? Jak na pytanie tego wydania audycji odpowiedziałby Marcin Łukawski? Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania audycji.

***

Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz RożekMarcin Łukawski
Data emisji: 22.07.2019
Godzina emisji: 7.16

kr/ml

Czytaj także

Łazienka czy kuchnia, gdzie kryją się groźne dla nas bakterie?

Ostatnia aktualizacja: 28.11.2018 09:18
– Tam, gdzie znajduje się jedzenie, a więc w kuchni. Może być ona także siedliskiem grzybów, czyli pleśni – zaznacza dr Tomasz Rożek. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Czy temperatura ma wpływ na rozkwit chorób?

Ostatnia aktualizacja: 13.12.2018 08:00
– To nie działa w ten sposób, że kiedy jest mroźna zima to bakterie się wymrażają. W laboratoriach wirusy są trzymane w niskich temperaturach – mówi dr Tomasz Rożek.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Czy obróbka termiczna mięsa jest konieczna?

Ostatnia aktualizacja: 27.12.2018 10:30
– Czasami jemy surowe rzeczy i są one smaczne. Obróbka termiczna ten smak zmienia, ale to nie jest główny powód, dla którego to robimy – mówi dr Tomasz Rożek.
rozwiń zwiń