X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Dlaczego przemrożone warzywa i owoce są słodsze?

Ostatnia aktualizacja: 07.08.2019 07:21
By ochłodzić się w sierpniowym upale, w tym wydaniu audycji dr Tomasz Rożek odpowiada na "mroźne" pytanie: dlaczego rośliny, takie jak np. dzika róża, kukurydza czy ziemniaki, po przemrożeniu są słodsze?
Audio
  • Po przemrożeniu owoce i jarzyny są słodsze. Dlaczego? (Pytania z kosmosu/Trójka)
Owoc dzikiej róży
Owoc dzikiej różyFoto: shutterstock.com/Ovidiu Sova

– Gdy mrozimy niektóre owoce albo jarzyny, kryształki lodu, które powstają we wnętrzu komórki, rozrywają ją. Przy okazji rozrywają też niektóre organelle komórkowe, czyli części składowe komórki. Dzieje się tak na przykład wtedy, gdy rozerwane zostaną tzw. lizosomy, wtedy wydostają się z nich enzymy. Te enzymy pozostają zamknięte, jednak w wyniku zamrożenia i rozerwania komórki, wydostają się na zewnątrz i przeprowadzają reakcję hydrolizy, a ta zmienia cukry bardzo złożone w cukry proste – tłumaczy Trójkowy ekspert.

Zapraszamy do wysłuchania dołączonej audycji.

***

Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz RożekKrystian Hanke
Data emisji: 7.08.2019
Godzina emisji: 7.16

kr/mk

Czytaj także

Dlaczego galaretka nie tężeje, gdy w środku znajduje się kiwi?

Ostatnia aktualizacja: 08.04.2019 07:45
– To nie tylko te owoce tak mają. Tak samo dzieje się, gdy umieścimy w galaretce ananasa czy mango – zaznacza na początku dr Tomasz Rożek. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Dlaczego niektóre jajka trudniej obrać?

Ostatnia aktualizacja: 18.04.2019 07:45
– To kwestia wieku – im świeższe jajko, tym trudniej zdjąć z niego skorupkę – mówi dr Tomasz Rożek.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Dlaczego słoiki z przetworami stawiamy do góry dnem?

Ostatnia aktualizacja: 22.07.2019 07:21
– Lato to czas idealny nie tylko na urlop, ale także na robienie przetworów. W jakim celu napełnione słoiki stawiamy nakrętką do dołu? – zastanawia się nasza słuchaczka. Tomasz Rożek śpieszy z wyjaśnieniem.
rozwiń zwiń