Dlaczego przemrożone warzywa i owoce są słodsze?

Ostatnia aktualizacja: 07.08.2019 07:21
By ochłodzić się w sierpniowym upale, w tym wydaniu audycji dr Tomasz Rożek odpowiada na "mroźne" pytanie: dlaczego rośliny, takie jak np. dzika róża, kukurydza czy ziemniaki, po przemrożeniu są słodsze?
Audio
  • Po przemrożeniu owoce i jarzyny są słodsze. Dlaczego? (Pytania z kosmosu/Trójka)
Owoc dzikiej róży
Owoc dzikiej różyFoto: shutterstock.com/Ovidiu Sova

– Gdy mrozimy niektóre owoce albo jarzyny, kryształki lodu, które powstają we wnętrzu komórki, rozrywają ją. Przy okazji rozrywają też niektóre organelle komórkowe, czyli części składowe komórki. Dzieje się tak na przykład wtedy, gdy rozerwane zostaną tzw. lizosomy, wtedy wydostają się z nich enzymy. Te enzymy pozostają zamknięte, jednak w wyniku zamrożenia i rozerwania komórki, wydostają się na zewnątrz i przeprowadzają reakcję hydrolizy, a ta zmienia cukry bardzo złożone w cukry proste – tłumaczy Trójkowy ekspert.

Zapraszamy do wysłuchania dołączonej audycji.

***

Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz RożekKrystian Hanke
Data emisji: 7.08.2019
Godzina emisji: 7.16

kr/mk

Czytaj także

Dlaczego galaretka nie tężeje, gdy w środku znajduje się kiwi?

Ostatnia aktualizacja: 08.04.2019 07:45
– To nie tylko te owoce tak mają. Tak samo dzieje się, gdy umieścimy w galaretce ananasa czy mango – zaznacza na początku dr Tomasz Rożek. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Dlaczego niektóre jajka trudniej obrać?

Ostatnia aktualizacja: 18.04.2019 07:45
– To kwestia wieku – im świeższe jajko, tym trudniej zdjąć z niego skorupkę – mówi dr Tomasz Rożek.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Dlaczego słoiki z przetworami stawiamy do góry dnem?

Ostatnia aktualizacja: 22.07.2019 07:21
– Lato to czas idealny nie tylko na urlop, ale także na robienie przetworów. W jakim celu napełnione słoiki stawiamy nakrętką do dołu? – zastanawia się nasza słuchaczka. Tomasz Rożek śpieszy z wyjaśnieniem.
rozwiń zwiń