X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Jakie są właściwości wody?

Ostatnia aktualizacja: 12.08.2019 07:25
Z jednej strony jazda samochodem w deszczu jest niebezpieczna, ponieważ asfalt jest wtedy śliski, a z drugiej – zwilżony palec pomaga nam "kartkować" książki. Dlaczego woda zachowuje się inaczej w różnych sytuacjach?
Audio
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock.com/Photosite

– To zależy od powierzchni. Jeżeli woda tworzy osobną warstwę, wtedy rzeczywiście może powodować poślizg. Natomiast czasem jest tak, że woda nie tworzy dodatkowej warstwy, tylko wsiąka w jedną z tych, które już istnieją. Z tym mamy do czynienia chociażby w przypadku kartki papieru – tłumaczy dr Rożek.

Dlaczego gotowane w wodzie jajko staje się twardsze, a ziemniaki miękną? Do czego pracownikom banku służy podstawka z mokrą gąbką?

Zapraszamy do wysłuchania dołączonej audycji.

***

Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz RożekKrystian Hanke
Data emisji: 12.08.2019
Godzina emisji: 7.16

kr/mk

Czytaj także

Dlaczego galaretka nie tężeje, gdy w środku znajduje się kiwi?

Ostatnia aktualizacja: 08.04.2019 07:45
– To nie tylko te owoce tak mają. Tak samo dzieje się, gdy umieścimy w galaretce ananasa czy mango – zaznacza na początku dr Tomasz Rożek. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Z jaką prędkością Droga Mleczna zderzy się z Galaktyką Andromedy?

Ostatnia aktualizacja: 04.07.2019 07:19
Od jakiegoś czasu wiemy, że Droga Mleczna, do której należy Ziemia, zderzy się z Galaktyką Andromedy. Z jaką prędkością do tego dojdzie? – zastanawiają się nasi słuchacze. Doktor Tomasz Rożek rozwiewa wątpliwości. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jak długą linię utworzyłyby wszystkie ciała niebieskie?

Ostatnia aktualizacja: 06.08.2019 07:20
Jak długi rząd utworzyłyby wszystkie ciała niebieskie ustawione w szeregu? – takie pytanie stawia jeden z naszych słuchaczy. Doktor Tomasz Rożek śpieszy z odpowiedzią.
rozwiń zwiń