X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Jak podróżują bakterie po łyżeczce?

Ostatnia aktualizacja: 22.08.2019 07:45
Załóżmy, że dotknęliśmy łyżeczką zgniłego owocu. Ile czasu potrzebują bakterie, by "przejść się" po całej jej powierzchni? – zastanawia się jeden z naszych słuchaczy. Doktor Tomasz Rożek w zanadrzu ma gotową odpowiedź.
Audio
  • Jak bakterie rozchodzą się po zabrudzonych sztućcach? (Pytania z kosmosu/Trójka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock.com/Kateryna Kon

– Jeżeli czubkiem suchej łyżeczki dotkniemy czegoś, na czym są bakterie, to one będą na jej czubku, a nie na niej całej. Rzeczywiście, niektóre bakterie mają wici, ale one poruszają się bardzo niezgrabnie – zaznacza dr Tomasz Rożek.

Jak zachowałyby się bakterie, gdyby łyżeczka była mokra? Czym są Ruchy Brauna? Odpowiedzi na te pytania znajdą Państwo, słuchając dołączonej audycji.

***

Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz RożekKrystian Hanke
Data emisji: 22.08.2019
Godzina emisji: 7.17

kr/kw

Czytaj także

Łazienka czy kuchnia, gdzie kryją się groźne dla nas bakterie?

Ostatnia aktualizacja: 28.11.2018 09:18
– Tam, gdzie znajduje się jedzenie, a więc w kuchni. Może być ona także siedliskiem grzybów, czyli pleśni – zaznacza dr Tomasz Rożek. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Czy temperatura ma wpływ na rozkwit chorób?

Ostatnia aktualizacja: 13.12.2018 08:00
– To nie działa w ten sposób, że kiedy jest mroźna zima to bakterie się wymrażają. W laboratoriach wirusy są trzymane w niskich temperaturach – mówi dr Tomasz Rożek.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Bakterie Gram-dodatnie i Gram-ujemne – jak je rozróżnić?

Ostatnia aktualizacja: 02.07.2019 07:18
Na jakiej podstawie odróżnić bakterie Gram-ujemne od Gram-dodatnich? – zastanawia się nasza słuchaczka. Dr Tomasz Rożek, jak zawsze, udziela odpowiedzi.
rozwiń zwiń