X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Owady daniem przyszłości?

Ostatnia aktualizacja: 11.09.2019 07:45
– Białko z owadów to jest nasza przyszłość – mówi dr Tomasz Rożek. 
Audio
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne Foto: shutterstock.com/nicemyphoto

– W Korei jadłem larwy owadów. Mogłem wybrać, czy chcę na słodko lub na słono. W karmelu one są bardzo dobre – wspomina ekspert Trójki. – Wyprodukowanie kilograma białka z owadów, wymaga nieporównywalnie mniejszej powierzchni gruntu i mniejszej ilości wody niż w przypadku produkcji białka zwierzęcego od krowy lub świni – dodaje. 

Co będziemy jeść w przyszłości? Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania audycji.

***

Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz Rożek, Marcin Łukawski
Data emisji: 11.09.2019
Godzina emisji: 7.16

kw

Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA

Czytaj także

Czy gotowanie w kuchence indukcyjnej pozbawia potrawę witamin?

Ostatnia aktualizacja: 05.09.2019 07:21
W tej odsłonie audycji odpowiadamy na pytanie Pana Krzysztofa: czy przygotowywanie jedzenia w kuchence indukcyjnej zmienia jego strukturę i pozbawia wartości odżywczych? 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Co mogą o nas powiedzieć włosy?

Ostatnia aktualizacja: 09.09.2019 07:21
Czy podejrzenie o popełnienie przestępstwa może paść na tego, kto nosi perukę, powstałą z włosów przestępcy? Dr Tomasz Rożek rozwiewa wątpliwości na ten temat.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Skąd biorą się robaki w grzybach?

Ostatnia aktualizacja: 10.09.2019 07:21
– To trochę dziwna sytuacja, bo czasem wycinamy grzyba, sprawdzamy, wygląda na czysty i elegancki, po czym wrzucamy do siatki. Nagle, ni z tego, ni z owego biorą się tam skądś robaki – mówi dr Tomasz Rożek.
rozwiń zwiń