X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Dlaczego po wyłączeniu gazu parowanie wydaje się intensywniejsze?

Ostatnia aktualizacja: 18.09.2019 07:20
Dlaczego, gdy przygotowując posiłek, wyłączamy gaz w kuchence, para wydaje się intensywniejsza niż wtedy, gdy ten gaz był włączony? – zastanawia się jeden z naszych Słuchaczy. 
Audio
  • Dlaczego po wyłączeniu gazu pod garnkiem wydobywa się z niego więcej pary? (Pytania z kosmosu/Trójka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: pixabay.com/kboyd

– W rzeczywistości to parowanie nie jest intensywniejsze, tylko intensywniej widoczne – wyjaśnia dr Tomasz Rożek. –  Ilość skroplonej pary jest mniejsza, kiedy wyłączymy gaz pod garnkiem np. z gotującą się wodą. Natomiast widzimy jej trochę więcej. Jeżeli gotujemy wodę, ustala się pewien rodzaj równowagi – mówi ekspert Trójki.

Jaką równowagę ma na myśli doktor Rożek? Czy taki sam proces zachodzi w przypadku gotowania na kuchence elektrycznej?

Odpowiedzi na te pytania znajdą Państwo, słuchając dołączonego nagrania audycji.

***

Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz Rożek, Marcin Łukawski
Data emisji: 18.09.2019
Godzina emisji: 7.14

kr

Czytaj także

Jakie są właściwości wody?

Ostatnia aktualizacja: 12.08.2019 07:25
Z jednej strony jazda samochodem w deszczu jest niebezpieczna, ponieważ asfalt jest wtedy śliski, a z drugiej – zwilżony palec pomaga nam "kartkować" książki. Dlaczego woda zachowuje się inaczej w różnych sytuacjach?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Czy gotowanie w kuchence indukcyjnej pozbawia potrawę witamin?

Ostatnia aktualizacja: 05.09.2019 07:21
W tej odsłonie audycji odpowiadamy na pytanie Pana Krzysztofa: czy przygotowywanie jedzenia w kuchence indukcyjnej zmienia jego strukturę i pozbawia wartości odżywczych? 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Czy słona woda może zaspokoić pragnienie?

Ostatnia aktualizacja: 16.09.2019 07:23
– Na chwilę tak, a później nas zabije – mówi, nie owijając w bawełnę, dr Tomasz Rożek.
rozwiń zwiń