X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Czy jedzenie z mikrofalówki jest szkodliwe?

Ostatnia aktualizacja: 02.12.2019 07:30
– Mikrofalówka działa w sposób bardzo prosty – mówi dr Tomasz Rożek.
Audio
  • Jak wpływa na nasz organizm jedzenie z mikrofalówki? (Pytania z kosmosu/Trójka)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne Foto: shutterstock.com/Africa Studio

– Już podczas gotowania czy smażenia uszkadzamy DNA np. w komórkach mięśniowych danego mięsa lub w roślinach – wyjaśnia ekspert radiowej Trójki. – To, co wkładamy do kuchenki mikrofalowej już nie żyje, więc uszkodzenie DNA w tym produkcie nie ma większego znaczenia. My i tak to strawimy– dodaje.  

Jak dokładnie działa kuchenka mikrofalowa? Co dzieje się z jedzeniem w czasie jego podgrzania? Zapraszamy do wysłuchania dołączonej audycji.

***

Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz Rożek, Marcin Łukawski
Data emisji: 2.12.2019
Godzina emisji: 7.15

kw/gs

Czytaj także

Czy da się wyssać powietrze z cysterny tak, by ta się zapadła w sobie?

Ostatnia aktualizacja: 26.11.2019 07:25
– Odpowiedź brzmi: tak i nie jest to wcale jakąś wielką sztuką – oznajmia dr Tomasz Rożek.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jowisz i zderzenie z Ziemią?

Ostatnia aktualizacja: 27.11.2019 07:30
Co stałoby się, gdyby Jowisz zderzył się z Ziemią? – Nasze ostatnie chwile byłyby piękne. To cudowna planeta – ocenił dr Tomasz Rożek. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jak szybko schudnąć do Sylwestra?

Ostatnia aktualizacja: 28.11.2019 07:30
Takie pytanie zadała jedna ze słuchaczek, która za cel postawiła sobie w miarę szybko schudnąć, aby na balu sylwestrowym czuć się swobodniej i mieć więcej pewności siebie. Co na to dr Tomasz Rożek?
rozwiń zwiń