X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Skąd biorą się drożdże?

Ostatnia aktualizacja: 09.12.2019 07:20
– Drożdże to grzyby jednokomórkowe i w naturze jest ich całkiem sporo, np. na powierzchni niektórych owoców  – mówi dr Tomasz Rożek.
Audio
  • Jaką drogę przebywają drożdże z natury do naszej kuchni? (Pytania z kosmosu/Trójka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock.com/tamkor

– Nie "tworzymy drożdży", tylko izolujemy je z różnych miejsc w środowisku naturalnym – podkreśla ekspert radiowej Trójki.

W jaki sposób drożdże sprawiają, że upieczone ciasto jest miękkie i pulchne? Co upodabnia je do dzieci w żłobku? Zapraszamy do wysłuchania dołączonej audycji.

***

Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz Rożek, Marcin Łukawski
Data emisji: 9.12.2019
Godzina emisji: 7.15

kr/ml

Czytaj także

Jak szybko schudnąć do Sylwestra?

Ostatnia aktualizacja: 28.11.2019 07:30
Takie pytanie zadała jedna ze słuchaczek, która za cel postawiła sobie w miarę szybko schudnąć, aby na balu sylwestrowym czuć się swobodniej i mieć więcej pewności siebie. Co na to dr Tomasz Rożek?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Czy dałoby się zasiedlić planetę identyczną do Ziemi?

Ostatnia aktualizacja: 03.12.2019 07:30
– Gdyby istniały na takiej planecie bakterie, to popadalibyśmy tam jak muchy, bo byłby tam inny skład atmosfery – stwierdza stanowczo dr Tomasz Rożek.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Czy "odżywianie się" energią ze słońca jest możliwe?

Ostatnia aktualizacja: 05.12.2019 07:30
– Teoretycznie mogę to sobie wyobrazić, dlatego że są zwierzęta, które to potrafią. Mogę wyobrazić sobie też proces fotosyntezy na powierzchni skóry – mówi dr Tomasz Rożek.
rozwiń zwiń