Skąd biorą się drożdże?

Ostatnia aktualizacja: 09.12.2019 07:20
– Drożdże to grzyby jednokomórkowe i w naturze jest ich całkiem sporo, np. na powierzchni niektórych owoców  – mówi dr Tomasz Rożek.
Audio
  • Jaką drogę przebywają drożdże z natury do naszej kuchni? (Pytania z kosmosu/Trójka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock.com/tamkor

– Nie "tworzymy drożdży", tylko izolujemy je z różnych miejsc w środowisku naturalnym – podkreśla ekspert radiowej Trójki.

W jaki sposób drożdże sprawiają, że upieczone ciasto jest miękkie i pulchne? Co upodabnia je do dzieci w żłobku? Zapraszamy do wysłuchania dołączonej audycji.

***

Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz Rożek, Marcin Łukawski
Data emisji: 9.12.2019
Godzina emisji: 7.15

kr/ml

Czytaj także

Jak szybko schudnąć do Sylwestra?

Ostatnia aktualizacja: 28.11.2019 07:30
Takie pytanie zadała jedna ze słuchaczek, która za cel postawiła sobie w miarę szybko schudnąć, aby na balu sylwestrowym czuć się swobodniej i mieć więcej pewności siebie. Co na to dr Tomasz Rożek?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Czy dałoby się zasiedlić planetę identyczną do Ziemi?

Ostatnia aktualizacja: 03.12.2019 07:30
– Gdyby istniały na takiej planecie bakterie, to popadalibyśmy tam jak muchy, bo byłby tam inny skład atmosfery – stwierdza stanowczo dr Tomasz Rożek.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Czy "odżywianie się" energią ze słońca jest możliwe?

Ostatnia aktualizacja: 05.12.2019 07:30
– Teoretycznie mogę to sobie wyobrazić, dlatego że są zwierzęta, które to potrafią. Mogę wyobrazić sobie też proces fotosyntezy na powierzchni skóry – mówi dr Tomasz Rożek.
rozwiń zwiń