Czy skorupki jajek są biodegradowalne?
2020-03-09, 07:03 | aktualizacja 2020-03-09, 12:03
– Skorupki jajek rozkładają się. Można, a nawet trzeba, wyrzucić je na kompostownik, ale można je też… dać kurom do zjedzenia – zaskakuje dr Tomasz Rożek.
Posłuchaj
– Skorupki jajek są świetnym źródłem wapnia, którego ptaki potrzebują. Można z nich zrobić również nawóz. Najczęściej pojawia się pomysł, by zgnieść je, zalać wrzątkiem i otrzymaną miksturą można podlewać rośliny. Niektórzy radzą, by wrzucać skorupki na dno doniczki, gdy przesadzamy rośliny. Zmieniają one pH gleby w takie, które jest lepsze dla części roślin. Podobno są też dobrym wybielaczem, ale tego nie sprawdzałem – mówi dr Rożek.
W jaki sposób możemy przygotować nawóz ze skorupek jajek?
Najpierw, należy osuszyć skorupki. Można to zrobić, pozostawiając je w suchym i ciepłym miejscu. Niecierpliwi mogą wykorzystać w tym celu lekko rozgrzany piekarnik. Po osuszeniu skorupki są gotowe do dalszej obróbki.
Sposób 1.: Suche skorupki rozdrabniamy, np. w moździerzu. Powstałym proszkiem posypujemy raz w miesiącu ziemię wokół rośliny.
Sposób 2.: Wysuszone skorupki można dodać do podłoża, w którym sadzimy rośliny doniczkowe. Wystarczy wymieszać je z ziemią, w której osadzimy roślinę.
Sposób 3.: Aby otrzymać płynny nawóz ze skorupek, należy zalać je wrzątkiem i następnie odstawić do ostygnięcia w chłodne, ciemne miejsce. Po kilku dniach płyn jest gotowy i można go wykorzystywać zarówno do pielęgnacji roślin doniczkowych, jak i w ogrodzie.
Sposób 4.: Skorupki jajek można dodać bezpośrednio do kompostu, dzięki czemu podwyższymy jego pH i znacząco podniesiemy w nim zawartość wapnia. Im mniejsze będą fragmenty skorupek, tym szybciej się one przekompostują.
Sposób 5.: Do podlewania roślin możemy wykorzystać również wodę po gotowaniu jajek. Należy jednak pamiętać, że nie może ona być posolona!
***
Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz Rożek, Marcin Łukawski
Data emisji: 9.03.2020
Godzina emisji: 7.15
ml/kr