Czy picie w czasie jedzenia jest niezdrowe?

Ostatnia aktualizacja: 25.08.2020 07:20
– Pogląd, że picie w czasie jedzenia jest niezdrowe, opiera się na trzech obserwacjach, które są trochę mitami – odpowiada dr Tomasz Rożek.
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock.com/kiuikson

kawa kubki ręce picie kawy 1200.jpg
W jakich proporcjach kawa pobudza najbardziej?

Posłuchaj
04:53 2020_08_25 07_14_03_PR3_Pytania_z_kosmosu.mp3 Pić czy nie pić w trakcie jedzenia? (Pytania z kosmosu/Trójka)

 

Picie w trakcie posiłku a wydzielanie śliny

Pierwszym z argumentów osób, które twierdzą, że picie w trakcie posiłku szkodzi, jest niedobry wpływ niektórych napojów na zdolność do wydzielania śliny. Chodzi konkretnie o napoje wyskokowe.  Tak rzeczywiście jest, ale tylko w przypadku, kiedy pijemy bardzo mocne alkohole, a mocnych alkoholi zwykle nie pijemy do kotleta czy do ryby – wyjaśnia dr Rożek.

Wątroba vs Alkohol/Nauka. To Lubię

Uwaga na soki żołądkowe!

– Drugi argument jest taki, że rozrzedzamy soki żołądkowe, co niekorzystnie wpływa na proces trawienia. To tak nie działa. Nasz organizm kontroluje poziom wydzielanych kwasów w ten sposób, żeby w żołądku było odpowiednie ich stężenie – dementuje naukowiec.

ciasto piekarnik 1200 free
Czy naprawdę nie można jeść ciasta świeżo po upieczeniu?

Więcej pijesz – mniej odzyskujesz?

Trzeci argument mówi, że kiedy dużo pijemy, większe kawałki jedzenia szybciej "przepływają" przez nasz układ trawienny, a to sprawia, że nie pozyskujemy z niego wszystkich substancji odżywczych. Jak zaznacza dr Rożek, teza ta tylko częściowo pokrywa się z prawdą. – Rzeczy płynne rzeczywiście przechodzą szybciej przez nasz układ trawienny, ale rzeczy stałe wcale nie. Czy pijemy czy nie, tempo jest podobne – mówi ekspert.

Jak się okazuje, picie w czasie spożywania posiłku nie tylko nie ma minusów, ale ma swoje plusy. – Są badania, które pokazują, że ludzie, którzy piją w trakcie jedzenia, mniej jedzą, a przez to są szczuplejsi – informuje dr Tomasz Rożek.

***

Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz RożekMarcin Pośpiech
Data emisji: 25.08.2020
Godzina emisji: 7.14

kr/gs

Czytaj także

Dlaczego tak lubimy pić napoje gazowane?

Ostatnia aktualizacja: 16.07.2020 07:20
11-letniego Jerzego dręczy następujące pytanie – dlaczego tak chętnie pijemy napoje gazowane z CO2?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Dlaczego jabłkiem można karmić nawet bardzo małe dzieci?

Ostatnia aktualizacja: 29.07.2020 07:20
– Dla większości z nas pierwszym smakiem, który poczujemy, będzie smak jabłuszka – przyznaje dr Tomasz Rożek. Powodów ku temu jest kilka.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Czy krojąc chleb przecinamy atomy, czy rozdzielamy je?

Ostatnia aktualizacja: 03.08.2020 07:20
– Nie ma szans, żeby przeciąć atom na pół. Co więcej, w skali atomu, ostrze noża jest całkowicie płaskie – stwierdza dr Tomasz Rożek.
rozwiń zwiń