Między teraźniejszością a przyszłością

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Między teraźniejszością a przyszłością
Stoisko ze smażonymi owadami na ulicy Khao San w BangkokuFoto: shutterstock.com/Romas_Photo

Dr Jakub Urbański, biolog, jeden z największych propagatorów diety na bazie owadów w Europie opowie o przyszłości jedzenia na świecie.

Posłuchaj

Czy owady są pokarmem przyszłości? (Świat z Lotu Drozda/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

Dlaczego powinniśmy jeść owady (które na co dzień jada 2 mld ludzi w Azji, Afryce i Ameryce Południowej)? Co na to praktyka, prognozy klimatyczne oraz prawo w UE?

– Mniej więcej 1/3 mieszkańców naszej planety je owady regularnie i nie widzi w tym nic dziwnego. W Europie i, siłą rzeczy, krajach zakorzenionych kulturowo w Starym Kontynencie, owadów się nie je, ale to się też zmienia. Zajmuję się tym od około 10 lat i widzę jak zmienia się nastawienie. Jeszcze dekadę temu był to temat tabu, coś uznawanego za obrzydliwość. Teraz jest inaczej. Już w tej chwili widzę, że ludzie są skłonni próbować owadów, eksperymentować z nimi. Jest to trudne, choćby ze względu na uwarunkowania legislacyjne – owady nie są w pełni dopuszczone na rynek europejski i jest ich tu wciąż mało. Myślę jednak, że niedługo i to się zmieni – mówi dr Jakub Urbański.

Czy wiemy ile owadów już teraz znajduje się w naszej diecie? Zapraszamy do słuchania dołączonego nagrania audycji, w której ponadto:

  • Ewa Korejwo – uczestniczka rozpoczętej właśnie międzynarodowej wyprawy badawczej okrętu Polarstern na Morzu Arktycznym. Polarstern przez rok będzie dryfował razem z pakiem lodowym. Celem jest badanie zmian w Arktyce i ich wpływu na klimat Ziemi;
  • Dominik Jaworski – żeglarz i płetwonurek, o stworzonym przez siebie "Muzeum Śmieci" na Instagramie oraz o tym, co można znaleźć na dnie wokół greckich wysp.

***

Tytuł audycji: Świat z lotu Drozda
Prowadzi:
 Paweł Drozd
Goście: Ewa Korejwo (doktorantka Instytutu Oceanologii PAN), dr Jakub Urbański (Biolog molekularny, dziennikarz naukowy i popularyzator nauki), Dominik Jaworski (żeglarz i płetwonurek)
Data emisji: 13.10.2019
Godzina emisji: 8.07

ml

Polecane