X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Między teraźniejszością a przyszłością

Ostatnia aktualizacja: 13.10.2019 09:00
Dr Jakub Urbański, biolog, jeden z największych propagatorów diety na bazie owadów w Europie opowie o przyszłości jedzenia na świecie.
Audio
  • Czy owady są pokarmem przyszłości? (Świat z Lotu Drozda/Trójka)
Stoisko ze smażonymi owadami na ulicy Khao San w Bangkoku
Stoisko ze smażonymi owadami na ulicy Khao San w BangkokuFoto: shutterstock.com/Romas_Photo

Dlaczego powinniśmy jeść owady (które na co dzień jada 2 mld ludzi w Azji, Afryce i Ameryce Południowej)? Co na to praktyka, prognozy klimatyczne oraz prawo w UE?

– Mniej więcej 1/3 mieszkańców naszej planety je owady regularnie i nie widzi w tym nic dziwnego. W Europie i, siłą rzeczy, krajach zakorzenionych kulturowo w Starym Kontynencie, owadów się nie je, ale to się też zmienia. Zajmuję się tym od około 10 lat i widzę jak zmienia się nastawienie. Jeszcze dekadę temu był to temat tabu, coś uznawanego za obrzydliwość. Teraz jest inaczej. Już w tej chwili widzę, że ludzie są skłonni próbować owadów, eksperymentować z nimi. Jest to trudne, choćby ze względu na uwarunkowania legislacyjne – owady nie są w pełni dopuszczone na rynek europejski i jest ich tu wciąż mało. Myślę jednak, że niedługo i to się zmieni – mówi dr Jakub Urbański.

Czy wiemy ile owadów już teraz znajduje się w naszej diecie? Zapraszamy do słuchania dołączonego nagrania audycji, w której ponadto:

  • Ewa Korejwo – uczestniczka rozpoczętej właśnie międzynarodowej wyprawy badawczej okrętu Polarstern na Morzu Arktycznym. Polarstern przez rok będzie dryfował razem z pakiem lodowym. Celem jest badanie zmian w Arktyce i ich wpływu na klimat Ziemi;
  • Dominik Jaworski – żeglarz i płetwonurek, o stworzonym przez siebie "Muzeum Śmieci" na Instagramie oraz o tym, co można znaleźć na dnie wokół greckich wysp.

***

Tytuł audycji: Świat z lotu Drozda
Prowadzi:
 Paweł Drozd
Goście: Ewa Korejwo (doktorantka Instytutu Oceanologii PAN), dr Jakub Urbański (Biolog molekularny, dziennikarz naukowy i popularyzator nauki), Dominik Jaworski (żeglarz i płetwonurek)
Data emisji: 13.10.2019
Godzina emisji: 8.07

ml

Czytaj także

Chris Jewell: podjęliśmy wielkie ryzyko, ale to była nasza szansa

Ostatnia aktualizacja: 22.09.2019 09:00
– Sukces osób, które były w to zaangażowane, był związany z tym, że odstawiliśmy empatię na bok. Dzięki temu mogliśmy skoncentrować się na samym zadaniu, czyli wydostaniu tych ludzi z jaskini –  wyznał Chris Jewell, grotołaz i eksplorator należący do brytyjskiego zespołu nurków biorących udział w akcji ratunkowej w jaskini Tham Luang w północnej Tajlandii. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Chilijczycy – melancholicy Ameryki Południowej

Ostatnia aktualizacja: 29.09.2019 09:00
"Jeśli Meksyk jest państwem idealnym dla religioznawców, a Peru dla historyków, to Chile stanowi idealne miejsce dla psychologów i psychiatrów" – to fragment wypowiedzi jednego z Chilijczyków umieszczonej w książce "Chile południowe. Tysiąc niespokojnych wysp" Magdaleny Bartczak. Dlaczego tak jest?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Podzielona Etopia na fotografiach Aidy Muluneh

Ostatnia aktualizacja: 06.10.2019 09:00
– Trzeba pamiętać, że Etiopia to bardzo ważne i zróżnicowane miejsce na mapie świata – mówi Aida Muluneh, etiopska artystka fotograf i filmowiec. W swoich pracach opowiada o Afryce wbrew jednostronnej narracji, która dominuje nasze spojrzenie na Czarny Kontynent. 
rozwiń zwiń