Kiszonki na sportową odporność

Ostatnia aktualizacja: 19.11.2020 17:35
Kiszonki to świetny (i smaczny) sposób na odporność, której potrzebują teraz nie tylko osoby uprawiające sport, ale i my wszyscy. Natomiast kiszonki to jedna z najzdrowszych metod przechowywania warzyw – potwierdza dr Hanna Stolińska-Fiedorow, dietetyk kliniczny.
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock.com/casanisa

Posłuchaj
03:32 2020_11_19 17_17_49_PR3_Biegam_bo_lubie.mp3 Kiszonki, czyli eliksir na odporność (Biegam, bo lubię/Trójka)

zakupy sklep market żywność jedzenie 1200.jpg
Co jeść, aby wzmocnić odporność?

Polski superfood

O tym, że kiszonki działają zbawiennie na naszą odporność, wiemy nie od dzisiaj. Dlaczego są nazywane polskim superfood? 

– Kiszonki są zdecydowanie zdrowsze niż np. pikle bogate w cukier i ocet, którego dużo osób nie toleruje. Nie są też długo gotowane, a więc nie pozbawiamy ich cennych składników, takich jak witaminy i składniki mineralne, szczególnie witamina C i kwas foliowy. Kiszonki są dodatkowo dobrym źródłem witamin z grupy B i potasu – wyjaśnia dr Hanna Stolińska-Fiedorow.

– Kiszonki są zdrowsze od przetworów gotowanych, jednak powinniśmy odróżnić te kiszone od kwaszonych. Kwaszone warzywa są po prostu zalane octem i nie zachodzi w nich proces fermentacji, a więc nie rozwijają się dobroczynne bakterie – zaznacza dietetyk.

Zdjęcie ilustracyjne  Foto: shutterstock.com/Tekkol Zdjęcie ilustracyjne Foto: shutterstock.com/Tekkol

Kiszone nowinki

Dzięki naszym mamom i babciom nasze piwniczki są zapełnione słoikami z kiszonymi ogórkami i kapustą. Dziś jednak kisi się zdecydowanie wszystko, a kiszone brukselki, kalafior czy cytryny już nikogo nie dziwią.

– Wszystkie warzywa i owoce można kisić bez obaw. W tej kwestii ograniczają nas tylko wyobraźnia i preferencje smakowe. Zdecydowanie polecam głównie ogórki kiszone i kapustę kiszoną – zachęca gość "Biegam, bo lubię". – Nawet jeżeli ktoś ma problemy z jelitami, pół szklanki kiszonej, dobrej jakości kapusty nie powinno zaszkodzić, a raczej wyjść na zdrowie  podsumowuje.

***

Tytuł audycji: Biegam, bo lubię
Prowadzi: Krzysztof Łoniewski
Gość: dr Hanna Stolińska-Fiedorow (dietetyk kliniczny)
Data emisji: 19.11.2020
Godzina emisji: 17.17

kr

Czytaj także

Kiszonki, które leczą, czyli jak zachować trochę lata w słoiku

Ostatnia aktualizacja: 06.06.2020 08:00
Są bardzo zdrowe, nietuczące, zaskakująco łatwe do przygotowania i właśnie teraz jest najlepszy okres, aby się w nie zaopatrzyć. Kiszonki powinny znaleźć się w każdej domowej spiżarni.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Nie tylko ogórki. Co jeszcze można kisić? Do czego serwować kiszonki?

Ostatnia aktualizacja: 09.10.2020 09:48
Jabłka, cukinie, marchew, cytryny. Jeśli chodzi o sztukę kiszenia, ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Kiszonki pasują do wszystkiego, uszlachetnią każdą potrawę.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Moda na kiszonki. "Dzięki nim chorobę przejdziemy lżej"

Ostatnia aktualizacja: 04.11.2020 12:30
W kuchni, jak na wybiegu, panują różne mody. Coraz więcej osób w swojej diecie uwzględnia kiszonki, które zdaniem wielu ekspertów są też bardzo zdrowie. - Wpływają na pracę naszego układu odpornościowego i namnażanie się dobroczynnych bakterii w jelicie grubym - potwierdza dietetyczka Justyna Marszałkowska.
rozwiń zwiń