"Droga przez mąkę czyli literatura dla kucharek" Łukasz Modelski
Co jada szatan u Bułhakowa? Jak gotuje Julian Barnes? Czy przy politycznych dysputach lepiej sprawdza się piwo smichovskie Jaroslava Haška, a może czerwone wino Rolanda Barthes’a?
Upodobania kulinarne tajnych agentów, zarówno u Iana Fleminga, jak i Umberto Eco, mogą zadziwić. Za to postacie Hrabala hołdują raczej tradycyjnym przysmakom.
Ernest Hemingway i Francis Scott Fitzgerald dzielą się pulardą z truflami, Charles Dickens je ostrygi od ulicznego sprzedawcy, a Miguel de Cervantes i Jan Potocki wspólnie podziwiają kastylijskie duszone mięso z warzywami.
Po siedmiu latach prowadzenia na antenie Dwójki kultowej "Drogi przez mąkę", Łukasz Modelski wybrał 50 najbardziej literackich spośród przeprowadzonych rozmów, nadając nowy sens pojęciu "literatura dla kucharek". Na końcu każdej z nich znaleźć można przepis na najważniejsze z omawianych dań.
– "Droga przez mąkę czyli literatura dla kucharek" ma tę zaletę, że pozwala nam się przenieść do kraju, w którym pije się wino zamiast piwa, czyli jest cieplej – dodaje Mateusz Matyszkowicz.
Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania rozmowy.
***
Tytuł audycji: Czarnoksiążnik
Prowadzi: Mateusz Matyszkowicz
Data emisji: 27.09.2019
Godzina emisji: 7.48
mat. promocyjne/