Sproszkowane owoce. Polska innowacja w przetwórstwie żywności

Ostatnia aktualizacja: 19.10.2017 12:30
Odbyła się gala L'Oreal Polska dla Kobiet i Nauki. Jedną z wyróżnionych tam kobiet-naukowców była dr Anna Michalska z Instytutu PAN w Olsztynie, która odkryła sposób na proszkowanie owoców bez utraty wartościowych związków, które znikają w obecnie stosowanych procesach technologicznych.
Audio
  • Sproszkowane owoce. Polska innowacja w przetwórstwie żywności (Trójwymiar/Trójka)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: pinchi panchu/shutterstock.com

– Pomysł na proszkowanie owoców wyszedł stąd, że moim ulubionym owocem jest granat. Nie da się go jednak kupić o każdej porze roku. Dlatego też powstał plan, by taki owoc sproszkować i mieć go pod ręką przez cały rok – opowiada dr Anna Michalska.

Jej metoda może okazać się rewolucyjna dla przemysłu spożywczego, gdyż tak przetworzone owoce nie dość, że są wciąż zdrowe, to mogą być wykorzystywane w wielu różnych produktach.

W tym wydaniu "Trójwymiaru" również:

  • wirtualna rzeczywistość – oko w oko z avatarami;
  • polski Hyperloop – pociąg przyszłości.

***

Tytuł audycji: Trójwymiar
Prowadzi: Kuba Witkowski
Data emisji: 18.10.2017
Godzina emisji: 18.35

ml/mk

Czytaj także

Data science - przyszłość biznesu

Ostatnia aktualizacja: 17.08.2017 10:30
Arkadiusz Ekiert jak zwykle przygotował dla naszych słuchaczy garść ciekawostek ze świata technologii, biznesu i nauki.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Czy jesteśmy już tylko zbiorem danych?

Ostatnia aktualizacja: 04.10.2017 13:57
Banki, operatorzy telefoniczni, dostawcy przeróżnych usług – te i wiele innych instytucji zbierają informacje na nasz temat. Czy do tego sprowadza się każdy z nas – do zapisanych w systemach informatycznych ciągów zer i jedynek?
rozwiń zwiń