Zamiast kawy czy herbaty – napar z ziół. Na zdrowie!

Ostatnia aktualizacja: 28.11.2020 06:55
Jesteśmy chyba w najgorszym momencie roku – do świąt jeszcze miesiąc, zmrok zapada szybko, chłód bywa dojmujący, no i jeszcze pandemia. W takich chwilach instynktownie zwracamy większą niż zazwyczaj uwagę na swój dobrostan. Tu warto sięgnąć po to, co dawało nam zdrowie od wieków – mowa oczywiście o owocach, warzywach i ziołach, z których napar z powodzeniem możemy pić zamiast kawy czy herbaty.
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock.com/marilyn barbone

kiszonki słoiki kiszonka kiszone 1200.jpg
Kiszonki na sportową odporność

Posłuchaj
03:57 2020_11_28 06_48_39_Program_obyczajowy.mp3 Jak czerpać zdrowie z tego, co dała nam natura? (Program obyczajowy/Trójka)

 

W książce "Zdrowi z natury" Niny i Damiana Bojarskich znajdziemy opisy 40 ziół wraz z przykładami ich zastosowania zarówno w kuchni, jak i w domowej apteczce. Autorzy zebrali w niej opinie naukowców i przekazy tradycyjnej medycyny ludowej. Co więc warto wiedzieć?

"Zdrowi z natury. Lecznicza moc ziół i kuchni roślinnej" Nina i Damian Bojarscy, wyd. Bosz Foto: mat. promocyjne "Zdrowi z natury. Lecznicza moc ziół i kuchni roślinnej" Nina i Damian Bojarscy, wyd. Bosz Foto: mat. promocyjne

Na przykład to, że jelita to nasz drugi mózg – za stan naszego zdrowia fizycznego i psychicznego odpowiadają bakterie żyjące w przewodzie pokarmowym, od których zależy m.in. nasza masa ciała i odporność.

– Aby namnożyła się bakteria akkermansia municfilia spalająca tłuszcz, powinniśmy jeść pestki granatu, winogrona, żurawiny, fasolę. Na pewno obowiązkowe w codziennej diecie powinny być kiszonki. Ja bardzo lubię wieczorem pić napar z rumianku – działa uspokajająco, ma lekkie działanie przeciwalergiczne – zdradza Anna Popek. – Fiołek trójbarwny, czyli bratek ma właściwości odtruwające. Dobrze sprawdza się też przy chorobach skóry. Czarny bez działa napotnie, przyczynia się do oczyszczenia organizmu, leczy płuca – wymienia. 

– Rano więc, zamiast kawy czy herbaty wypijecie Państwo napar z mniszka lekarskiego lub bratka – proponuje dziennikarka Trójki.

Ekspert radzi: z jakich ziół napar, a z jakich nalewka? Radio Katowice, 2.01.2018, cz.1./Radio Katowice

***

Tytuł audycji: Program obyczajowy
Prowadzi: Anna Popek
Data emisji: 28.11.2020
Godzina emisji: 6.48

.at. prasowe/ kr

Czytaj także

Lecznicza moc przypraw i ziół

Ostatnia aktualizacja: 13.10.2020 23:35
Zioła i przyprawy posiadają wachlarz dobroczynnych właściwości, użyte w odpowiedni sposób nadają nie tylko smaku potrawom, ale mogą także wspomagać trawienie i ułatwiać przyswajanie wartości odżywczych zawartych w naszych posiłkach. Warto tę wiedze zastosować w praktyce.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Hashimoto. "Z tą chorobą możesz iść przez życie"

Ostatnia aktualizacja: 25.11.2020 19:20
- Najgorszy w tej chorobie jest moment, kiedy zdajesz sobie sprawę, że nie będziesz mieć co jeść. Przebieg Hashimoto ściśle zależy od diety. Wiele rzeczy musimy z niej wykluczyć i wtedy pojawia się strach, że w całym zabieganiu nie damy rady podporządkować się rygorowi - opowiada Beata Abramczyk, autorka książki "Hashimoto. Droga do uzdrowienia siebie".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Natka pietruszki - kompleks na jesienno-zimową odporność

Ostatnia aktualizacja: 27.11.2020 12:56
Natka pietruszki to przede wszystkim witamina C. Garść pokrojonej natki pokrywa w 100 procentach nasze dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. 
rozwiń zwiń