X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Z Żądą smakuje (naj)lepiej!

Ostatnia aktualizacja: 12.07.2019 13:00
Rozpoczynamy nowy wakacyjny cykl kulinarno-podróżniczy. Gościem pierwszej audycji jest Piotr Banach, a jej tematem – sekrety kuchni francuskiej i japońskiej.
Audio
  • Francusko-japońskie podróże kulinarne Piotra Banacha (Z Żądą smakuje lepiej/Trójka)
Zupa bouillabaisse
Zupa bouillabaisseFoto: Grazyna Kownacka/Shutterstock.com

Proponujemy Państwu wakacyjne podróże od kuchni i to w dosłownym znaczeniu tego słowa. Wraz z jednym z najlepszych kucharzy w Polsce – Jarosławem Uścińskim opowiadamy Państwu, jak przygotować potrawy z różnych stron świata.

To nie jest debiut naszego szefa kuchni na antenie Trójki. Przed laty był stałym gościem niedzielnego programu "Zapach poranka". Mogą go Państwo również kojarzyć z wielu programów telewizyjnych, takich jak "Kawa czy herbata" i "Trend'owaci" nadawanych w TVP1.

– Jestem kucharzem trochę szurniętym. Nie przywiązuję się do przepisów, bo należę do tego gatunku, który tworzy, zmyśla jedzenie, zamiast się do niego przywiązywać – mówi Jarosław Uściński.

W pierwszym odcinku pojawia się również Piotr Banach – założyciel zespołów Hey, Indios Bravos czy BaiKa. Znany muzyk sam bardzo lubi gotować i wraz z nim poznajemy sekrety kuchni francuskiej i japońskiej

– Gdy podróżuję, kuchnia interesuje mnie najbardziej. Jestem smakoszem i gdy gdzieś wyjeżdżam, to pierwsze, czego szukam, to nie zabytki, ale miejsca, gdzie mogę skosztować jakichś lokalnych rzeczy – opowiada Piotr Banach. – Kiedyś zdarzyło mi się pojechać do Marsylii, żeby spróbować pewnej tamtejszej zupy – dodaje.

W jaki sposób przygotować francuską zupę bouillabaisse? Dlaczego, będąc w Japonii, Piotr Banach nie spróbował… sushi? Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania audycji.

***

Tytuł audycji: Z Żądą smakuje lepiej
Prowadzi: Tomasz Żąda
Goście: Jarosław Uściński (szef kuchni, restaurator), Piotr Banach (muzyk)
Data emisji: 12.07.2019
Godzina emisji: 12.09

ml

Czytaj także

Australia – raj na drugim krańcu świata. Czy na pewno?

Ostatnia aktualizacja: 12.07.2019 08:50
– Choć wydaje nam się, że Australia jest nam bliska kulturowo, to różnice są spore. Wszystko zależy od tego, czy jestesmy w stanie się otworzyć, zaaklimatyzować i polubić tę inność – mówi mieszkająca w Melbourne Beata Poznerowicz.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Stadionowa wyprawa Jana Kałuckiego

Ostatnia aktualizacja: 10.07.2019 08:48
Majowy chłopak, czyli byk, ale uroczy i nieśmiały. Ma długie rzęsy, toleruje wakacyjne grupy wyjazdowe do 5 osób, a na co dzień jest dziennikarzem sportowym.
rozwiń zwiń