X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Kulinarna podróż po Afryce z Mają Popielarską

Ostatnia aktualizacja: 23.08.2019 10:39
– Afryka kojarzy mi się przede wszystkim ze wspaniałymi owocami, które rosły koło domu. W ogródku rosły mango, awokado, ananasy – wspominała Maja Popielarska, która w naszym studiu opowiadała o swoich ulubionych smakach i podróżach.
Audio
  • Maja Popielarska i smaki Afryki (Z Żądą smakuje lepiej/Trójka)
Tomasz Żąda, Maja Popielarska i Jarosław Uściński
Tomasz Żąda, Maja Popielarska i Jarosław UścińskiFoto: Dariusz Pieróg/PR

– Moje najsilniejsze wspomnienie dotyczące Afryki jest związane z kassawą i z jamem. Byłam małym dzieckiem, niespełna pięcioletnim. Ponieważ zawsze uwielbiałam polskie ziemniaki z koperkiem, to tam moja ma stawała na rzęsach, żeby wynagrodzić mi brak tych ziemniaków, no i próbowała z jamem. Jam ma na tyle specyficzny smak, że nawet posypywanie go koperkiem niewiele dawało, tym bardziej że dobrego masła też nie było, bo żyłam tam w czasach, gdy na półkach było tylko kakao – opowiadała Maja Popielarska.

Jak smakują gotowane orzechy i dlaczego warto dodać je do sałatki? Jak Jarosław Uściński przyrządziłby ptasie mleczko?

Zapraszamy do wysłuchania dołączonej audycji.

***

Tytuł audycji: Z Żądą smakuje lepiej
Prowadzi: Tomasz Żąda
Goście: Maja Popielarska (dziennikarka, prezenterka telewizyjna), Jarosław Uściński (restaurator)
Data emisji: 23.08.2019
Godzina emisji: 12.08

kr/ml

Czytaj także

Ryby (i owoce morza) mają głos!

Ostatnia aktualizacja: 26.07.2019 13:13
Olga Bończyk to aktorka i piosenkarka, która swego czasu prowadziła także telewizyjny program kulinarny (zanim to było modne). Jarosław Uściński to słynny warszawski restaurator, szef kuchni i właściciel restauracji Moonsfera. Oboje byli gośćmi Tomasza Żądy, z którym wymienili się niezliczoną ilością przepisów i kulinarnych tricków.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Marek Napiórkowski i kulinarna podróż dookoła świata

Ostatnia aktualizacja: 02.08.2019 13:13
Do krajów swoich ulubionych smaków zabrał nas tym razem gitarzysta Marek Napiórkowski.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Ukochane smaki Andrzeja Suprona

Ostatnia aktualizacja: 16.08.2019 13:00
– W kuchni powinno się ryzykować, smakować, kombinować, robić coś, co człowiekowi po prostu smakuje – mówi legendarny zapaśnik Andrzej Supron.
rozwiń zwiń