X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Kuchnia to sport zespołowy

Ostatnia aktualizacja: 06.12.2010 11:24
Sport i kuchnia bardzo integrują ludzi. Zwłaszcza, gdy po meczu zawodnicy spotykają się przy stole.
Audio

Jaki jest związek pomiędzy rugby a kuchnią? Tłumaczy to Damian Julien, jeden z dyrektorów słynnej francuskiej Akademii Kulinarnej „Le Cordon Bleu”, który przez siedemnaście uprawiał ten sport w klubie w Biarritz. 

– W kuchni i na boisku najważniejszy jest zespół – mówi Markowi Brzezińskiemu, wysłannikowi Trójki.

Dodaje, że w tej grze dla chuliganów, którą uprawiają gentlemani najważniejsza jest trzecia połowa, kiedy po meczu spotykają się oba zespoły. Każdy z zawodników musi wtedy zadbać o to, aby miał przy sobie butelkę wina…  O tym jak się bawią młodzi kucharze po pracy, dyskretnie jednak nie wspomina.

Damian urodził się w Akwitanii w departamencie Landów, regionie skąd pochodziła Eleonora Akwitańska, królowa Francji i Anglii. To jedna z najbardziej fascynujących kobiet średniowiecza, która otaczała się artystami i trubadurami.

Jak się okazuje specjalnością tamtejszej kuchni jest kaczka. Wysłannik Trójki w słynnej Akademii Kulinarnej „Le Cordon Bleu” podaje przepis na pierś kaczki w pomarańczach. Do tego oczywiście proponuje dobre wino, najlepiej miejscowe z okolic Bordeaux.

Aby wysłuchać rozmowy "Kuchnia to sport zespołowy" wystarczy kliknąć w iko. nę dźwięku w boksie „Posłuchaj” w ramce po prawej stronie.

(miro)

Zobacz więcej na temat: Anglia boks Francja

Czytaj także

Polska staje się krajem winnic

Ostatnia aktualizacja: 27.09.2010 07:10
Na produkcji wina można w Polsce zarobić - w kraju działa 500 winnic, a co roku powstaje kilkadziesiąt nowych - pisze.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kucharz, czyli nikt

Ostatnia aktualizacja: 21.10.2010 19:31
Francuzi są wyjątkowymi smakoszami, ale zawód kucharza nie cieszy się tam dużym szacunkiem.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Paryski salon czekolady

Ostatnia aktualizacja: 02.11.2010 16:58
Od kilkunastu lat w Paryżu odbywa się słynny salon czekolady. W tym roku o tytuł mistrza cukierniczego walczy na nim były przewodnik turystyczny z Kanady.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Cała prawda o Beaujolais Nouveau

Ostatnia aktualizacja: 18.11.2010 10:49
Dziś na całym świecie szaleństwo picia Beaujolais Nouveau. Choć prawdziwi koneserzy nie uważają tego napoju za wino.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Polska kuchnia się sprzedaje

Ostatnia aktualizacja: 06.12.2010 16:11
– Kuchnia myśliwska albo przyrządzanie mięs, to jest w polskiej kuchni szalenie interesujące – powiedział André L. Cointreau, właściciel słynnej Akademii Kulinarnej „Le Cordon Bleu”.
rozwiń zwiń