Trójka|Kulisy Kulinarnej Akademii
Le Cordon Bleu po koreańsku
2010-12-13, 16:12 | aktualizacja 2010-12-13, 16:12
Akademia Kulinarna Le Cordon Bleu posiada swoje szkoły nie tylko we Francji. Francuskich technik kulinarnych uczą sie także mieszkańcy Korei Południowej.
Posłuchaj
- Kiedy otwieramy szkołę w nowym kraju, staramy się dostosować nasz program do miejscowych produktów, potrzeb i oczekiwań – powiedziała Sandra Messier, w Akademii odpowiedzialna za marketing.
W Korei Południowej, wspólnie z ministerstwem rolnictwa tego kraju, wydana została książka "Spotkanie smaków w Le Cordon Bleu" – Pokazaliśmy w niej, w jaki sposób można stosować francuskie techniki kucharskie, przygotowując potrawę z miejscowych produktów – wyjaśniła.
Najpopularniejszą potrawą w Korei jest kim chi, danie z kapusty, zatem przepisy z uwzględnieniem tej potrawy znalazły się w książce i trafiły do wszystkich studentów Akademii, na całym świecie.
A my wracamy do Europy i proponujemy przepis na kacze nóżki, z południowo-zachodniej Francji.
Aby go poznać wystarczy kliknąć ikonę dźwięku przy nazwie audycji "Le Cordon Bleu po koreańsku" w boksie "Posłuchaj".
Audycji "Kulisy Kulinarnej Akademii" można słuchać w każdy poniedziałek o 7.40 oraz w czwartki o 16.50. Zapraszamy.
(asz)