X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Święta po francusku

Ostatnia aktualizacja: 24.12.2010 00:01
W Prowansji święta obchodzone są zupełnie inaczej niż w innych częściach Francji. Podczas wieczerzy wigilijnej na stół podaje się ryby w truflach lub dzika w oliwkach i czerwonym winie znad Rodanu.
Audio

Stół wigilijny w Prowansji nakryty jest trzema obrusami, których nie można zmieniać przez całe święta. Stoją na nim trzy świece, które symbolizują świętą Trójcę.

Najważniejsze na stole są jednak desery. Jest ich trzynaście - tyle, ilu było uczestników ostatniej wieczerzy. Mogą to być gruszki zasmażane w karmelu i wanilii, konfitury z pigwy, ale zawsze na stole musi się znaleźć nugat, czyli przysmak z miodu cukru i migdałów.

Boże Narodzenie, to czas, kiedy wszyscy starają się przestrzegać tradycji. We Francji na świątecznym stole króluje głównie filet wołowy albo gęś, a na przystawki podawane są gęsie wątróbki i wędzony łosoś. Z kolei żelaznym punktem paryskiego świątecznego menu jest jagnięcina.

Aby wysłuchać całości wystarczy kliknąć ikonę dźwięku po prawej stronie przy audycji "Święta po francusku" w boksie Posłuchaj".

Audycji "Kulisy Kulinarnej Akademii" można słuchać w każdy poniedziałek o 7.40 oraz w czwartki o 16.50. Zapraszamy.

(miro)

Czytaj także

Od przyjemności jedzenia do rozkoszy wigilijnego stołu

Ostatnia aktualizacja: 22.12.2010 11:00
Na pytania dotyczące miejsca kuchni w kulturze narodowej odpowiadają Hanna Szymanderska i Agnieszka Kręglicka.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kryzys odnawia choinkową tradycję

Ostatnia aktualizacja: 24.12.2010 08:00
Korespondent Polskiego Radia, Krzysztof Renik opowiada o miejscu, gdzie kryzys zmusza rodziny do powrotu do tradycji - robienia domowych ozdób na choinkę.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Boże Narodzenie w Beskidzie Żywieckim

Ostatnia aktualizacja: 01.12.2013 13:00
Kończy się adwent, w wielu regionach Polski trwają przedgody - czyli przygotowania do świąt Bożego Narodzenia.O tym, jak wyglądają one w Beskidzie Żywieckim, opowiadały Marii Baliszewskiej Zofia i Józefa Sordyl.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Od przyjemności jedzenia do rozkoszy wigilijnego stołu

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2010 15:00
Na pytania dotyczące miejsca kuchni w kulturze narodowej odpowiadają Hanna Szymanderska i Agnieszka Kręglicka.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Od przyjemności jedzenia do rozkoszy wigilijnego stołu

Ostatnia aktualizacja: 22.12.2010 11:00
Na pytania dotyczące miejsca kuchni w kulturze narodowej odpowiadają Hanna Szymanderska i Agnieszka Kręglicka.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Przedgody, czyli świąteczne przygotowania w Beskidzie Żywieckim

Ostatnia aktualizacja: 01.12.2013 13:51
O tym, jak wyglądają przedgody w Beskidzie Żywieckim, opowiadały Marii Baliszewskiej Zofia i Józefa Sordyl.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kryzys odnawia choinkową tradycję

Ostatnia aktualizacja: 26.12.2010 08:00
Korespondent Polskiego Radia, Krzysztof Renik opowiada o miejscu, gdzie kryzys zmusza rodziny do powrotu do tradycji - robienia domowych ozdób na choinkę.
rozwiń zwiń