Święta po francusku

Ostatnia aktualizacja: 24.12.2010 00:01
W Prowansji święta obchodzone są zupełnie inaczej niż w innych częściach Francji. Podczas wieczerzy wigilijnej na stół podaje się ryby w truflach lub dzika w oliwkach i czerwonym winie znad Rodanu.
Audio

Stół wigilijny w Prowansji nakryty jest trzema obrusami, których nie można zmieniać przez całe święta. Stoją na nim trzy świece, które symbolizują świętą Trójcę.

Najważniejsze na stole są jednak desery. Jest ich trzynaście - tyle, ilu było uczestników ostatniej wieczerzy. Mogą to być gruszki zasmażane w karmelu i wanilii, konfitury z pigwy, ale zawsze na stole musi się znaleźć nugat, czyli przysmak z miodu cukru i migdałów.

Boże Narodzenie, to czas, kiedy wszyscy starają się przestrzegać tradycji. We Francji na świątecznym stole króluje głównie filet wołowy albo gęś, a na przystawki podawane są gęsie wątróbki i wędzony łosoś. Z kolei żelaznym punktem paryskiego świątecznego menu jest jagnięcina.

Aby wysłuchać całości wystarczy kliknąć ikonę dźwięku po prawej stronie przy audycji "Święta po francusku" w boksie Posłuchaj".

Audycji "Kulisy Kulinarnej Akademii" można słuchać w każdy poniedziałek o 7.40 oraz w czwartki o 16.50. Zapraszamy.

(miro)

Czytaj także

Od przyjemności jedzenia do rozkoszy wigilijnego stołu

Ostatnia aktualizacja: 22.12.2010 11:00
Na pytania dotyczące miejsca kuchni w kulturze narodowej odpowiadają Hanna Szymanderska i Agnieszka Kręglicka.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kryzys odnawia choinkową tradycję

Ostatnia aktualizacja: 24.12.2010 08:00
Korespondent Polskiego Radia, Krzysztof Renik opowiada o miejscu, gdzie kryzys zmusza rodziny do powrotu do tradycji - robienia domowych ozdób na choinkę.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Boże Narodzenie w Beskidzie Żywieckim

Ostatnia aktualizacja: 01.12.2013 13:00
Kończy się adwent, w wielu regionach Polski trwają przedgody - czyli przygotowania do świąt Bożego Narodzenia.O tym, jak wyglądają one w Beskidzie Żywieckim, opowiadały Marii Baliszewskiej Zofia i Józefa Sordyl.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Od przyjemności jedzenia do rozkoszy wigilijnego stołu

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2010 15:00
Na pytania dotyczące miejsca kuchni w kulturze narodowej odpowiadają Hanna Szymanderska i Agnieszka Kręglicka.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Od przyjemności jedzenia do rozkoszy wigilijnego stołu

Ostatnia aktualizacja: 22.12.2010 11:00
Na pytania dotyczące miejsca kuchni w kulturze narodowej odpowiadają Hanna Szymanderska i Agnieszka Kręglicka.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Przedgody, czyli świąteczne przygotowania w Beskidzie Żywieckim

Ostatnia aktualizacja: 01.12.2013 13:51
O tym, jak wyglądają przedgody w Beskidzie Żywieckim, opowiadały Marii Baliszewskiej Zofia i Józefa Sordyl.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kryzys odnawia choinkową tradycję

Ostatnia aktualizacja: 26.12.2010 08:00
Korespondent Polskiego Radia, Krzysztof Renik opowiada o miejscu, gdzie kryzys zmusza rodziny do powrotu do tradycji - robienia domowych ozdób na choinkę.
rozwiń zwiń