X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

I na Święta, i na Sylwestra… gęś!

Ostatnia aktualizacja: 29.12.2010 16:13
We Francji metod przygotowania gęsich wątróbek jest wiele. Czasem w naprawdę zaskakujących kombinacjach …
Audio

 

W Prowansji przyrządza się wołowe ogony w gęsich wątróbkach, w Normandii wątróbki faszeruje się pikantną kiełbasą z pieprzem, solą i czosnkiem, a Gerard Depardieu przyrządza je w litrze słodkiego wina. Wreszcie … hamburger z gęsimi wątróbkami w miodzie, z czerwoną cebulą i sezamkiem.

A wszystko za sprawą króla Henryka IV Nawarskiego, który chciał, by każdy wieśniak we Francji mógł w niedzielę zjeść mięso. To temu władcy Francuzi zawdzięczają także rozpropagowanie trufli.

W audycji – przepis na pasztet z gęsich wątróbek, który podawać należy ze słodkim winem sauternes.

 

Aby wysłuchać rozmowy "I na Święta, i na Sylwestra… gęś!, wystarczy kliknąć w ikonę dźwięku w boksie "Posłuchaj” w ramce po prawej stronie.

Audycji "Kulisy Kulinarnej Akademii" można słuchać w każdy poniedziałek o 7.40 oraz w czwartki o 16.50. Zapraszamy.

Czytaj także

Kuchenna historia Polski

Ostatnia aktualizacja: 15.10.2010 08:00
Pierogi okraszone tłuszczem wytopionym z boczku i schabowy z kapustą - tak kojarzy się obcokrajowcom nasza kuchnia.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Le Cordon Bleu po koreańsku

Ostatnia aktualizacja: 13.12.2010 16:51
Akademia Kulinarna Le Cordon Bleu posiada swoje szkoły nie tylko we Francji. Francuskich technik kulinarnych uczą sie także mieszkańcy Korei Południowej.
rozwiń zwiń