Po pierwsze małże

Ostatnia aktualizacja: 13.01.2011 14:37
- Na drugim etapie mojej przygody z patelnią w dłoni, czeka nas prawdziwy kulinarny Tour de France! - zapowiada Marek Brzeziński w Kulisach Kulinarnej Akademii.
Audio

Zwiedziliśmy Alpy. Zajrzeliśmy do Jury. Pora wrócić do Akademii Le Cordon Blue. A tu niespodzianka...

... Kuchnia regionalna, znacznie bardziej skomplikowana, ale i także ciekawsze, dzięki zastosowaniu lokalnych produktów: Kraj Basków, pełna jabłek kuchnia normandzka, i pełna wina Burgundia, Alzacja i faszerowany pstrąg, ostrygi a la Pożarski z Bordeaux, owerniacka świńska nóżka upieczona pod wulkanem, tulipanowe ciastka z Lazurowego Wybrzeża, łosoś w szampanie z Szampanii.

W szkole poznajemy Margaret, która wraz mężem przyjechała ze słonecznej Kaliforni, aby tutaj osiąść na emeryturze.

Mimo stresu związanego z kontroląnauczycieli, gotowanie daje Margaret radość. - Gotowanie to zabawa, jak cię to nie bawi, to lepiej się za to w ogóle nie brać - opowiada.

Marek Brzeziński i Margaret przygotowali sałatkę z łososia o trzech smakach i zupę z małż, w czosnku. Przepis i wskazówki w naszej audycji.

Aby jej wysłuchać wystarczy kliknąć ikonę dźwięku w boksie "Posłuchaj" w ramce po prawej stronie.

Audycji "Kulisy Kulinarnej Akademii" można słuchać w każdy poniedziałek o 7.40 i każdy czwartek o 16.50. Zapraszamy.

 

(asz)

Czytaj także

Paryski salon czekolady

Ostatnia aktualizacja: 02.11.2010 16:58
Od kilkunastu lat w Paryżu odbywa się słynny salon czekolady. W tym roku o tytuł mistrza cukierniczego walczy na nim były przewodnik turystyczny z Kanady.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kuchnia to sport zespołowy

Ostatnia aktualizacja: 06.12.2010 11:24
Sport i kuchnia bardzo integrują ludzi. Zwłaszcza, gdy po meczu zawodnicy spotykają się przy stole.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Obiad jako akt kulturowy

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2010 11:00
Francuzi tradycyjnie spędzają dwie, trzy godziny dziennie przy stole, co zdumiewa gości z zagranicy.
rozwiń zwiń