Po pierwsze małże

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Po pierwsze małże
Zupa z małżyFoto: fot. Marek Brzeziński

- Na drugim etapie mojej przygody z patelnią w dłoni, czeka nas prawdziwy kulinarny Tour de France! - zapowiada Marek Brzeziński w Kulisach Kulinarnej Akademii.

Posłuchaj

Po pierwsze małże
+
Dodaj do playlisty
+

Zwiedziliśmy Alpy. Zajrzeliśmy do Jury. Pora wrócić do Akademii Le Cordon Blue. A tu niespodzianka...

... Kuchnia regionalna, znacznie bardziej skomplikowana, ale i także ciekawsze, dzięki zastosowaniu lokalnych produktów: Kraj Basków, pełna jabłek kuchnia normandzka, i pełna wina Burgundia, Alzacja i faszerowany pstrąg, ostrygi a la Pożarski z Bordeaux, owerniacka świńska nóżka upieczona pod wulkanem, tulipanowe ciastka z Lazurowego Wybrzeża, łosoś w szampanie z Szampanii.

W szkole poznajemy Margaret, która wraz mężem przyjechała ze słonecznej Kaliforni, aby tutaj osiąść na emeryturze.

Mimo stresu związanego z kontroląnauczycieli, gotowanie daje Margaret radość. - Gotowanie to zabawa, jak cię to nie bawi, to lepiej się za to w ogóle nie brać - opowiada.

Marek Brzeziński i Margaret przygotowali sałatkę z łososia o trzech smakach i zupę z małż, w czosnku. Przepis i wskazówki w naszej audycji.

Aby jej wysłuchać wystarczy kliknąć ikonę dźwięku w boksie "Posłuchaj" w ramce po prawej stronie.

Audycji "Kulisy Kulinarnej Akademii" można słuchać w każdy poniedziałek o 7.40 i każdy czwartek o 16.50. Zapraszamy.

 

(asz)

Polecane