Paprykowa kuchnia Basków

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Paprykowa kuchnia Basków
Pic de Bugatet we francuskich PirenejachFoto: fot. Wikipedia/Leland lic. CC

Ojczyzną Basków są Pireneje. Nie wiadomo skąd przyszli, nikt też nie rozumie ich języka, ale kuchnię powinien poznać każdy.

Posłuchaj

Kuchnia Basków
+
Dodaj do playlisty
+

W Pirenejach urodził się szef Akademii Le Cordon Blue - Philippe Clergue. Jak mówi, kuchnia tego regionu jest bardzo specyficzna. Wszystko opiera się na czerwonej papryce Espelette. 

- Zbierają ją, obwieszają nią ściany domów, suszą. Ta papryka to obiekt kultu. Organizują święto Espelette. To naprawdę fundament kuchnia baskijskiej – powiedział.

Do tego kurczak, baranina i ryby.

Marek Brzeziński zachęca do przyrządzenia i spróbowania tradycyjnej kury po baskijsku, oczywiście z papryką Espelette i miejscowym winem. 

Aby wysłuchać całości wystarczy kliknąć ikonę dźwięku po prawej stronie przy audycji "Kuchnia Basków" w boksie Posłuchaj".

Audycji "Kulisy Kulinarnej Akademii" można słuchać w każdy poniedziałek o 7.40 oraz w czwartki o 16.50. Zapraszamy.


(miro)

Polecane