X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Ślimaki po burgundzku

Ostatnia aktualizacja: 14.04.2011 17:05
Ponoć Amerykanie i Francuzi mają jedną wspólną cechę – niczego nie wyrzucą, co da się zjeść i dlatego ci pierwsi, nieco pozbawieni kulinarnej finezji, wymyślili Big Macki, a ci drudzy zajadają się żabimi nóżkami i ślimakami.
Audio

W Burgundii można ślimaki żyjące na dziko zbierać tylko w jednym miesiącu w roku, w lipcu, co jest wybitnym symbolem złośliwości biurokratów. Lipiec to bardzo upalny miesiąc i aby takiego delikwenta, ślimaka nie biurokratę, złapać, trzeba wstać bardzo wcześnie.

Ślimaki hodowlane zbiera się bez ograniczeń. Jednak przez trzy tygodnie i tym dzikim i tym z hodowli trzeba zafundować ostrą dietę odchudzającą. Karmi się je jedynie mąką kukurydzianą, aby je oczyścić i ziołami, bo wtedy pachną rozmarynem czy tymiankiem.

Ślimaki podać możemy z masłem, czosnkiem i posiekaną pietruszką. Po burgundzku. Do tego przydatne może być dobre białe wino. Ślimaki powinny być posiekane. Dorzucić należy je do mocno podgrzanego na patelni czosnku i pietruszki. Potem z tego lepi się kulki obtaczane w panierce – mąka, roztrzepane widelcem jajko i tarta bułka. Kładziemy to do frytkownicy nastawionej na 180 stopni. Do tego smacznym dodatkiem może okazać się „veloute”, coś w rodzaju gęstej zupy grzybowej ze śmietaną i z grzybami świętego Jerzego. Grzyby nadają ślimakom ciekawego smaku.

Aby wysłuchać całej audycji, wystarczy kliknąć w ikonę dźwięku w boksie "Posłuchaj" w ramce po prawej stronie.

Audycji "Kulisy Kulinarnej Akademii" można słuchać w poniedziałki o 7.40 oraz w czwartki o 16.50.

Czytaj także

Łosoś w kapuście

Ostatnia aktualizacja: 24.03.2011 17:05
W Kanadzie mieszają się wpływy kulinarne amerykańskie i francuskie. Inaczej gotuje się w Quebecu, gdzie wiele potraw smakuje tak samo jak we Francji. W anglojęzycznej części kuchnia znalazła się pod brytyjskim wpływem, tam na śniadanie podaje się jajka na bekonie – mówi Kanadyjka Marie-Jose.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jagnięcina

Ostatnia aktualizacja: 31.03.2011 17:00
- My w Katalonii jemy je od stuleci, tak samo jak Francuzi. Moja mama chodzi do lasu i po deszczu zbiera ślimaki. Jednak smakuje mi wiele potraw, mięsnych i z ryb, których wcześniej nie znałam. Dzisiaj wyśmienita była jagnięcina – mówi Ana z Barcelony.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Małże św. Jakuba rządzą w Katalonii

Ostatnia aktualizacja: 04.04.2011 10:25
Typowym przysmakiem katalońskim, którego nie znajdziemy w innych rejonach Hiszpanii jest chleb z rusztu, który smarujemy pomidorem i posypujemy solą. Jest to dodatek do wszystkich dań.
rozwiń zwiń