X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Królewskie menu

Ostatnia aktualizacja: 28.04.2011 17:05
Całe Zjednoczone Królestwo czeka na to wydarzenie, które prasa francuska okrzyknęła ślubem stulecia. Jaki to ma związek z paryską Akademią Kulinarną?
Audio
Londyński Big Ben
Londyński Big BenFoto: SXC

Okazuje się, że Akademii Le Cordon Blue zlecono przygotowanie obiadu na uroczystość, jaka odbyła się 58 lat temu, w roku 1953 z okazji koronacji Jej Królewskiej Mości Elżbiety II, babci księcia Williama, pana młodego, który teraz staje na ślubnym kobiercu.

Najpierw podano krem z pomidorów ze świeżym estragonem. Dalej pstrąg rzeczny w białym sosie. Klasyka francuskiej kuchni. Potem na stół wjechał kurczak a la Królowa Elżbieta. Co to było takiego? Na początek szczypta historii. Były to czasy, gdy do Imperium Brytyjskiego należały również Indie.

Okazuje się, że miało to także swoje odbicie na talerzu. Przyzwyczajenia Anglików były przejmowane przez ich hinduskich kucharzy, którzy ze swej strony starali się nakłonić swoich pracodawców do próbowania miejscowej kuchni, a przynajmniej nowych przypraw w wyspiarskich potrawach.

Już w czasie koronacji Jerzego V, w 1935 roku, sensacją była obecność na talerzach kurczaka w majonezie przyprawionym curry. W 1953 roku, 350 gości zasiadających do stołu w czasie obiadu w dniu koronacji Elżbiety II spróbowało królewskiego kurczaka przygotowanego przez Akademię Le Cordon Blue. Kurczaka wyluzowano z kości, a następnie ugotowano. Jak zwykle w takich przypadkach jeśli nie wszystko, to wiele zależy od sosu. Ten składał się z pomidorowego puree i suszonych moreli, w śmietanie z dodatkiem wina i właśnie curry.

Podobnie jak w czasach Jerzego V tak i tym razem wymieszano to z majonezem, czyli żółtkiem ubitym z musztardą z Dijon, wymieszanym z solą i świeżo utartym pieprzem, do czego powolutku dolewa się oliwy z oliwek, a na koniec nieco octu winnego. Do tak przyrządzonego kurczaka podawano zimną sałatkę ryżowo-ziołową. Następnym daniem były rożki z szynki faszerowane gęsimi wątróbkami, a na deser truskawkowa tarta. Do tego podawano mozelskie wino rocznik 1943 i szampana Kruga z 1945 roku. I tak oto na karty dziejów sztuki kulinarnej trafił „koronacyjny kurczak”.  

Aby wysłuchać całej audycji, wystarczy kliknąć w ikonę dźwięku w boksie "Posłuchaj" w ramce po prawej stronie.

Audycji "Kulisy Kulinarnej Akademii" można słuchać w poniedziałki o 7.40 oraz w czwartki o 16.50.