X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Flan czyli szparagi na deser

Ostatnia aktualizacja: 30.05.2011 09:00
Flan to rodzaj karmelkowego budyniu, ale go też zrobić z każdego warzywa.
Audio
  • Kulisy Kulinarnej Akademii - przedstawia Marek Brzeziński

We czwartek Marek Brzeziński mówił o trzech gatunkach szparagów – białych, tych o liliowych głowach i zielonych, a także o tym od czego te barwy zależą.

Według dobrze poinformowanego źródła w Palatynacie Reńskiem, w okolicach Manheim i Ludwigshafen zielone szparagi są tak duże, że aby je serwować potrzebne są nie talerze, ale długie półmiski. Te francuskie zielone szparagi ze względu na wysokie temperatury, jakie w upalnych kleszczach trzymały Francję przez ostatnie tygodnie, są na rynku niemal nie do dostania.

Szparagi na deser

Dzisiaj przygotujmy flan. To rodzaj karmelkowego budyniu, ale go też zrobić z każdego warzywa. Szparagi obcina się zostawiając głowy na krótkiej nóżce do dekoracji. Łodygę skraca się o zdrewaniałą część, a potem obiera z fioletowych łusek, a włóknistą powłokę zdejmuje się nożykiem do obierania ziemniaków. Łodygi gotuje w wodzie z solą. Pod koniec gotowania dorzuca się dekoracyjne łebki. Po ugotowaniu łodygi wkładamy na chwilę do wody z lodem a potem miksujemy. Dodajemy sól i pieprz. Rozdzielamy żółtko od białka. Najpierw żółtko mieszamy ze śmietaną. Dodajemy do puree ze szparagów. Mocno mieszamy. Dodajemy białko.

Masę wlewamy do foremek, które wcześniej wysmarowaliśmy masłem i mimo, że są z silikonu, to na wszelki wypadek wyłożyliśmy pergaminem. Foremki owinięte przezroczystą folią kuchenną wkładamy na tacę wypełnioną do ich połowy wodą, a całość do piekarnika na 45 minut w temperaturze 120 stopni. Jeśli ostrze nożyka wejdzie jak w masło i po wyjęciu będzie czyste to szparagowy budyń jest gotowy. Można go mieszać z czosnkiem, z cukinią – z czym tylko dusza zapragnie.

Podawany ze szparagowymi łebkami, lekko doprawiony pikantną papryką albo japońskim pieprzem o sile wasabi, jest wyśmienitym dodatkiem do ryb. A jeśli ryby, to wina znad Loary – szczep Savignon Blanc. Muscadet. Chłodne, cierpkie, rześkie.

Aby usłyszeć, z jakim winem najlepiej smakuje babka szparagowa, wystarczy kliknąć w ikonę dźwięku w boksie "Posłuchaj" w ramce po prawej stronie.

Audycji "Kulisy Kulinarnej Akademii" można słuchać w poniedziałki o 7.40 oraz w czwartki o 16.50.

Poleca Marek Brzeziński

Czytaj także

Szparagi na wiosnę i to w trzech kolorach

Ostatnia aktualizacja: 26.05.2011 17:13
Od kwietnia do czerwca na francuskich talerzach króluja szparagi. Przyrządzane są na setki sposobów. Spróbujmy i my!
rozwiń zwiń

Czytaj także

Szparagi na wiosnę i to w trzech kolorach

Ostatnia aktualizacja: 26.05.2011 16:50
Od kwietnia do czerwca na francuskich talerzach królują szparagi. Przyrządzane są na setki sposobów. Spróbujmy i my!
rozwiń zwiń