X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Przystawka i wino

Ostatnia aktualizacja: 20.06.2011 15:00
Trzeba dokładnie przyjrzeć się przepisowi, zobaczyć, jakie składniki zastosowano do przygotowania danej potrawy. Dopiero wtedy możemy się zastanowić nad rodzajem wina. Co więcej pod uwagę trzeba także wziąć region z jakiego pochodzi danie.
Audio
Przystawka i wino
Foto: Glow Images/East News

A zatem spróbujmy dobrać wino do takiej oto przystawki. Małe kawałki kalafiora blanszujemy i wkładamy do zimnej wody. Gotujemy brokuły. Nie za długo by nie straciły intensywnej, zielonej barwy.

Po ugotowaniu, wkładamy je do lodu, a potem miksujemy je z białym serkiem homogenizowanym, solą, pieprzem, czerwonym pieprzem seczuańskim, jedną z najbardziej aromatycznych przypraw tego typu, dalej z drobniusieńko pokrojonymi pomidorami, które wysuszyliśmy w piekarniku, z oliwą z oliwek i z miętą. To będzie krem, którym polejemy krewetki i ogórka, pokrojone w drobniutkie kwadraciki.

Do krewetek i ogórka dodajemy pociętą "cilantro" czyli zielone liście kolendry, mięty pieprzowej, pietruszki, startej skórki z cytryny. Wszystko to pokropimy sokiem z limonki, posypiemy ostrym, zatykającym dech w piersiach pieprzem cayenne i polejemy kremem brokułami dekorując całość listkami pachnącej, zielonej mięty.

Jakie do tego wino? Najlepiej znad Loary. Sauvignon Blanc, o silnym aromacie ziół i smaku tropikalnych owoców.

Aby dowiedzieć się więcej na temat doboru win do potraw, wystarczy kliknąć w ikonę dźwięku w boksie "Posłuchaj" w ramce po prawej stronie.

Audycji "Kulisy Kulinarnej Akademii" można słuchać w poniedziałki o 7.40 oraz w czwartki o 16.50.

Czytaj także

Zasmażany kozi serek z Berry

Ostatnia aktualizacja: 22.03.2011 10:00
Berry położone jest w samy sercu Francji. To kraina czarodziei, alchemików, wiedźm i znachorek, które jeszcze dzisiaj możemy spotkać wśród łąk i pagórków, zbierające zioła.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jagnięcina

Ostatnia aktualizacja: 31.03.2011 17:00
- My w Katalonii jemy je od stuleci, tak samo jak Francuzi. Moja mama chodzi do lasu i po deszczu zbiera ślimaki. Jednak smakuje mi wiele potraw, mięsnych i z ryb, których wcześniej nie znałam. Dzisiaj wyśmienita była jagnięcina – mówi Ana z Barcelony.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Ślimaki po burgundzku

Ostatnia aktualizacja: 14.04.2011 17:05
Ponoć Amerykanie i Francuzi mają jedną wspólną cechę – niczego nie wyrzucą, co da się zjeść i dlatego ci pierwsi, nieco pozbawieni kulinarnej finezji, wymyślili Big Macki, a ci drudzy zajadają się żabimi nóżkami i ślimakami.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Królewskie menu

Ostatnia aktualizacja: 28.04.2011 17:05
Całe Zjednoczone Królestwo czeka na to wydarzenie, które prasa francuska okrzyknęła ślubem stulecia. Jaki to ma związek z paryską Akademią Kulinarną?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Korsyka - wyspa Napoleona, ośmiornic i kasztanów

Ostatnia aktualizacja: 07.06.2011 10:20
Z mąki kasztanowej od stuleci wypiekano tu chleb, z owczego mleka i serwatki wyrabia się sery. Korsyka ma swoje alkohole, wędzone szynki, ryby, wieprzowinę z czarnych świnek oraz... bardzo interesujące przepisy kulinarne.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kogut tradycyjnie ... w winie

Ostatnia aktualizacja: 16.06.2011 17:00
Dzięki Henrykowi IV, pierwszemu z Burbonów, na francuskim stole pojawia się kura. Francuzi zawdzięczają swemu królowi także inne przysmaki...
rozwiń zwiń