Guacamole z białą rybą

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Guacamole z białą rybą
Sos guacamoleFoto: źr. Wikipedia.org

To rodzaj smacznej i szybkiej w przyrządzaniu przystawki, na którą składa się meksykański sos salsa przyrządzany na bazie awokado oraz halibut.

Posłuchaj

Kulisy Kulinarnej Akademii 27 czerwca
+
Dodaj do playlisty
+

Awokado obieramy ze skóry i miażdżymy widelcem. Owoc lekko skrapiamy cytryną, co uchroni go przed utlenianiem się, a tym samym nie będzie nieestetycznie czerniał.

Awokado z sokiem z limonki, posiekaną papryczką chili, oliwą z oliwek, kwaśną śmietaną, posiekaną połówką cebuli, zielonymi łodyżkami kolendry, posiekanymi na drobno. Wszystkie te produkty wkładamy do lodówki, by mogły się marynować.

Potrzebne będą nam jeszcze: biały halibut pokrojony w cienkie plastry, sok z limonek, pół cebuli, dokładnie obrane z białego wnętrza czerwone papryki, słodka i ostra chili. Papryki najpierw kroimy w cieniutkie pasemka, potem pasemka w poprzek tak, by powstały miniaturowe kwadraciki. Rybę także marynujemy przez jedną godzinę dodając do tego zestawu soli i pieprzu, a także kieliszek mocnego alkoholu.

Aby dowiedzieć się więcej na temat doboru win do potraw, wystarczy kliknąć w ikonę dźwięku w boksie "Posłuchaj" w ramce po prawej stronie.

Audycji "Kulisy Kulinarnej Akademii" można słuchać w poniedziałki o 7.40 oraz w czwartki o 16.50.



Polecane