Gotujmy szparagi, póki czas! Jarosław Uściński zdradza swoje przepisy

Ostatnia aktualizacja: 26.05.2020 12:48
Szparag obejmuje ponad dwieście gatunków, a tylko jeden z nich rośnie w naszym kraju. Właśnie teraz jest na nie sezon, z czego warto korzystać – Nie wyobrażam sobie, jak można wieźć szparagi przez kilka tygodni z innego kontynentu. Oczywiście są torby, które mogą je jakoś zabezpieczyć, ale lepiej kupić to, co jest sezonowe – mówi restaurator Jarosław Uściński.
Audio
  • Sezonowe eksperymenty ze szparagami w roli głównej (Dzień z Trójką w domu)
  • Kontrowersyjna, ale przepyszna zupa z białych szparagów (Dzień z Trójka w domu)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock.com/stockcreations

Teraz spędzamy więcej czasu w domu, a wiele z nas wykorzystuje go, eksperymentując w kuchni. Co można wyczarować ze szparagów, oprócz popularnych szparagów z masłem czy podawanych z sosem beszamelowym?

– Ja lubię makaron olio e peperoncino – to czosnek, oliwa i peperoncino. Wariacji na ten temat jest bez końca. Możemy wkroić tam cieniutkie kawałki wołowiny albo krewetki. Surowe zielone szparagi razem z krewetkami bez skorupek pakujemy na bardzo ostry ogień. Moment, w którym dodajemy krewetkę, jest kwestią wyczucia, bo krewetka nie może stać się mączysta w smaku. Jeżeli robimy to z winem, ono się redukuje i dodajemy masło. Wrzucając makaron, staramy się go gotować w garnku obok w tym samym czasie – radzi rozmówca Tomasza Żądy. 

A co z białymi szparagami?

– Wielu z nas nieco boi się białych szparagów, bo są trochę droższe, trudniejsze w obróbce i sprawiają więcej kłopotu przy obieraniu. To fakt, ale mogą one nam oddać wiele dobra. Dobrym pomysłem na ich wykorzystanie jest zupa-krem. do jej przygotowania potrzebujemy białej pietruszki, białej cebuli i sporo białych szparagów. Nie musimy ich obierać, bo i tak będziemy je gotować, a następnie przecierać. Kroimy drobno cebulę i przyduszamy. Ważne, żeby jej nie przyrumienić. Dodajemy drobno pokrojoną pietruszkę. W tym samym czasie możemy dodać szparagi i jednego średniego ziemniaka. Dusimy wszystkie składniki około 10 minut, ale nie dłużej, nieustannie mieszając. Następnie wlewamy wodę. Dusimy dalej i wlewamy zwykłe mleko. Nie ma znaczenia, czy jest tłuste, czy nie. Gotujemy dalej pół godziny. Następnie przecieramy zupę. Do gotowej zupy ścieramy na tarce odrobinę białej czekolady, która dodatkowo podbija smak szparagów. Pamiętajmy jednak, by nie przesadzić z jej ilością – zaskakuje Jarosław Uściński.

***

Tytuł audycji: Dzień z Trójką w domu
Prowadzi: Tomasz Żąda
Gość: Jarosław Uściński (restaurator)
Data emisji: 25.05.2020, 26.05.2020
Godzina emisji: 12.39, 12.40

kr/ml

Czytaj także

"Ślepy śledź", czyli śledź bez śledzia

Ostatnia aktualizacja: 27.02.2020 11:40
– Ta zupa miała imitować smak śledzia w okresach ścisłego postu. To nie żadne nowoczesne wege, tylko nasza polska tradycja postna – mówi Marta Sawicka-Danielak.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Mniej kaloryczny i zdrowszy sposób na calzone!

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2020 13:50
Calzone to pizza w formie słusznych rozmiarów pieroga. Przepis jest znany we Włoszech już od XVIII wieku. Tradycyjne nadzienie składa się z szynki, warzyw i mozzarelli, jednak Katarzyna Pruchnicka, w ślad za amerykańską autorką książek kulinarnych Sarah Britton, postanowiła zdradzić nam sposób na przyrządzenie calzone w zdrowszej, wegańskiej wersji.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Chleb dla Boga, czyli historia pewnych portugalskich bułek

Ostatnia aktualizacja: 02.04.2020 11:50
– Pao de Deus to niepozorne drożdżowe bułeczki, które każdego miłośnika glutenu mogą przyprawić o drżenie – zapowiada kolejny w "A nuż, widelec" przepis dziennikarz i bloger Bartek Kieżun, który zabrał Katarzynę Pruchnicką w kulinarną podróż do Portugalii.
rozwiń zwiń