Mashupy i klasyczne brzmienia

Ostatnia aktualizacja: 13.03.2021 04:10
Mashup to technika blendowania muzyki. Polega na umiejętnym połączeniu ze sobą utworów tak, by osiągnąć nową, spójną kompozycję. Zaskakujących brzmień nie mogło zabraknąć w paśmie DJ–skim Norberta Borzyma. 
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne Foto: Pixabay.com

– Mashup to połączenie kilku nagrań. Technika była niegdyś popularna na scenie klubowej. Dziś straciła nieco na znaczeniu. Dzięki zastosowaniu najnowszego sprzętu i cyfrowych gramofonów, tego typu efekt można uzyskać podczas występów na żywo – tłumaczył prowadzący "Set DJ–ski w Trójce".

Posłuchaj
233:36 2021_03_13 00_04_53_PR3_Set_DJ-ski_w_Trojce.mp3 Mashup i klasyczne brzmienia (Set DJ-ski w Trójce)

 

Autorzy tzw. blendów wykorzystują zazwyczaj różne gatunki muzyki oraz produkcje studyjne. Norbert Borzym odwołał się w swoim secie do wielu klasyków. W tym m.in. do nagrań Donny Summer.

Hot Stuff – Donna Summer 


dj bert norbert borzym 1200.jpg
Edity editów, remixy i mashupy w selekcji DJ Berta

W programie nie zabrakło także świeżych brzmień. Jednym z nich był utwór z najnowszej płyty Franca Moody'ego.

Franc Moody – Flesh and Blood (Official Video) / FrancMoodyVEVO

***

Tytuł audycji: Set didżejski w Trójce
Prowadzi:  Norbert Borzym
Data emisji: 13.03.2021
Godzina emisji: 00.04

zch

Czytaj także

Wszystkie odcienie muzyki elektronicznej

Ostatnia aktualizacja: 13.02.2021 04:00
Najnowszy "Set DJ-ski w Trójce" to sporo mało znanych i wiele wydanych nieoficjalnie nagrań, złota era disco, energetyczny synth i nieco tropikalnych rytmów. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Edity editów, remixy i mashupy w selekcji DJ Berta

Ostatnia aktualizacja: 27.02.2021 04:00
– Edit editu, a do tego jeszcze mashup – takie połączenia kilku różnych płyt jeszcze parę lat temu cieszyły się dużą popularnością wśród didżejów. Większość tych produkcji stała na bardzo niskim artystycznym poziomie – powiedział w "Secie DJ-skim w Trójce" Norbert Borzym, czyli DJ Bert. Są jednak wyjątki od tej reguły.
rozwiń zwiń