W roli głównej: kiszona kapusta

Ostatnia aktualizacja: 29.11.2020 13:00
– Kapustki nadobnej, osobno obrawszy, fasę jednę na to obróciwszy, na poły główki przekrawając, nadobnie je ułożyć, ćwikiełką przekładać, koprzyku do niej nakłaść: tedy będzie i smaczna, i czerwona, także i rosołek z niej będzie nadobny i onymi ziółki pięknie pachnący – jeden z pierwszych przepisów na kiszoną kapustę znalazł się w... "Żywocie człowieka poczciwego" Mikołaja Reja. Dlaczego coś tak lubianego, a zarazem prozaicznego, inspirowało i nadal inspiruje artystów?
Jedzenie kiszonej kapusty wzmacnia nasz układ odpornościowy
Jedzenie kiszonej kapusty wzmacnia nasz układ odpornościowyFoto: Dani Vincek/Shutterstock

Choć kojarzy nam się swojsko, a nie z wykwintną kuchnią francuską, we Francji nazywają ją choucroute. A słówko chou jest sposobem wyrażania czułości. Mon chou można powiedzieć do ukochanej osoby albo do małego dziecka. Choucroute, czyli kiszona kapusta, to bohaterka kolejnego odcinka programu Anny Kwiatkowskiej "Podróże ze smakiem".


Posłuchaj
51:12 2020_11_29 12_07_31_PR3_Podroze_ze_smakiem.mp3 Wcale nie taka banalna kiszona kapusta (Podróże ze smakiem/Trójka)

Co o kapuście kiszonej myśleli znakomici poeci i pisarze – Adam Mickiewicz, Władysław Reymont, Maria Dąbrowska?
O tym w rozmowie z Aleksandrą Imosą  przewodniczką muzealną i współorganizatorką festiwali kiszonej kapusty. Tradycję kiszonej kapusty w kuchni alzackiej i francuskiej przybliża Izabela Rabehanta – mieszkająca we Francji od lat autorka bloga "Moja Alzacja", zaś Waldemar Sulisz, dyrektor Europejskiego Festiwalu Smaku, przedstawia najbardziej niezwykłe i tradycyjne polskie potrawy z kiszonej kapusty właśnie. 

oliwa oliwki oliwa z oliwek 1200.jpg
Fakty o mitycznej oliwie

W programie także o tajemnicach kiszenia kapusty i nieoczywistych smakowych zestawieniach. Opowieściom i rozmowom towarzyszom piosenki o kiszonej kapuście  polskie, francuskie, angielskie i niemieckie. 

***

Tytuł audycji: Podróże ze smakiem
Prowadzi: Anna Kwiatkowska
Data emisji: 29.11.2020
Godzina emisji: 12.07

Czytaj także

Wszystkie oblicza naleśnika

Ostatnia aktualizacja: 05.08.2020 10:50
Z audycji na audycję Gabriela Darmetko stawia kulinarną poprzeczkę coraz wyżej. Tym razem poprosiła Gaję Kuroń o coś, co można zjeść na ciepło, na zimno, na słodko i na słono. No, i danie musi być przede wszystkim proste do wykonania. Gaja Kuroń nie dała się zbić z tropu i od razu zaproponowała naleśniki!
rozwiń zwiń

Czytaj także

Masło orzechowe – pyszne i uniwersalne

Ostatnia aktualizacja: 19.08.2020 10:50
Masło orzechowe nie jest w Polsce tak popularne, jak choćby w USA, ale używając go, można wyczarować w kuchni niejedno fantastyczne danie.
rozwiń zwiń