Miejski i wiejski żywot pszczół pod lupą naukowców
2021-06-03, 12:06 | aktualizacja 2021-06-03, 15:06
W mieście czy na wsi – gdzie pszczołom żyje się lepiej i jak miejsce usytuowania pasieki wpływa na produkty pszczele?
To właśnie sprawdza Zakład Pszczelnictwa Instytutu Ogrodnictwa w Puławach. W projekcie uczestniczy pięć miejskich i pięć wiejskich pasiek z całej Polski.
– Pszczelarstwo miejskie zyskało na wielkiej popularności. W wielu miastach mamy pasieki na dachach, pasieki zakładają różne instytucje, twierdząc, że miód z miasta pozbawiony jest pozostałości środków ochrony roślin, które mogą się zdarzyć na terenach rolniczych. Postanowiliśmy to sprawdzić, bo według mojej wiedzy miód jest na tyle czystym produktem, że jest tak samo dobrej jakości, bez względu na to, czy pochodzi z terenów wiejskich czy miejskich – mówi Zbigniew Kołtowski, pomysłodawca akcji.
Posłuchaj
– Mamy pasieki współpracujące, w Krakowie, Lublinie, Warszawie i Katowicach. To głównej pszczelarze indywidualni. Miasta, które wymieniłem, nazwaliśmy roboczo aglomeracjami - w każdej z takich aglomeracji są dwie pasieki: jedna w mieście, druga pod miastem – opowiada Dariusz Gierula z Zakładu Pszczelnictwa Instytutu Ogrodnictwa w Puławach.
To nie my hodujemy pszczoły, tylko one hodują nas / Świat Rolnika
W nagraniu słyszymy też eksperta, który tłumaczy, dlaczego do pasiek trafiły dwa podgatunki pszczół: kaukaskie i kraińskie. Badania będą trwały trzy lata, skoncentrują się m.in. na intensywności rozwoju, miodności i łagodności pszczół, będą też dotyczyły różnicy w zachowaniu tych owadów w miastach i na terenach wiejskich.
***
Tytuł audycji: Trójka do trzeciej
Prowadzi: Piotr Łodej
Autor materiału reporterskiego: Łukasz Grabczak
Data emisji: 03.06.2021
Godzina emisji: 12.34