Ekologiczne znaczy zdrowe? W przypadku opakowań – nie zawsze!

Ostatnia aktualizacja: 28.09.2021 11:40
Naukowcy z Politechniki Federalnej w Zurychu przeprowadzili badania dotyczące popularnych alternatyw dla opakowań z plastiku: pudełek kartonowych i bambusowych. Jak się okazuje, niektóre z nich mogą wydzielać szkodliwe dla człowieka substancje chemiczne. 
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne Foto: Shutterstock

Papierowe i bambusowe opakowania są znacznie bardziej przyjazne dla środowiska niż ich plastikowe odpowiedniki. Naukowcy z Zurychu postanowili jednak sprawdzić, jaki wpływ mają one na nasze zdrowie. Podczas badań sprawdzili ponad pięćdziesiąt różnych opakowań. Największym zaskoczeniem okazał się dla nich karton od lat używany do pakowania pizzy.

Posłuchaj
05:08 PR3_MPLS 2021_09_28-11-19-15_eko_opakowania.mp3 Alternatywy dla plastiku wcale nie takie zdrowe? (Trójka do trzeciej)

 

Karton

– Fasonowy karton jest bardzo szkodliwy. Oczywiście jest zgodny z normami, ponieważ z założenia ma krótki kontakt z produktem. Zdarza się jednak, że kontakt ten trwa znacznie dłużej niż zakładane 30 minut. Co gorsza, część osób odgrzewa pizzę w mikrofalówce bez wyjęcia jej z opakowania. Przyczynia się to do jeszcze większego oddziaływania kartonu na jedzenie – tłumaczył chemik żywności z zespołu naukowców z Zurychu. 

Fasonowy karton służący jako transporter do pizzy to tylko wierzchołek całej listy szkodliwych opakowań. Zaliczają się do niej m.in. kubki na kawę. – Jeśli do takiego kubka wleje się gorącą kawę, rozpoczyna się migracja związków chemicznych. Gdy do kawy dodamy mleko, które zawiera tłuszcz, cały proces będzie przebiegał jeszcze szybciej. Kubek, który nadaje się do recyklingu, w połączeniu z kawą może produkować szkodliwe dla nas związki i wcale nie być tak przyjazny środowisku, jak może się to wydawać – zaznacza toksykolog. 

Bambusowe opakowania

Jak usłyszeliśmy w materiale, w ostatnich badaniach niemiecka firma zajmująca się analizą opakowań żywności wykazała, że zawartość formaldehydu – szkodliwego związku chemicznego, który może prowadzić do astmy – w badanym kubku bambusowym przekraczała graniczne wartości aż o czterdzieści procent. – Ochrona środowiska odwróciła naszą uwagę od nas samych. Produkty z roślin nie zawsze są dla nas dobre. Pamiętajmy też, że wytworzenie alternatywnych opakowań czasem pochłania więcej energii niż tradycyjna produkcja – zaznaczył jeden z naukowców. – Uważam, że plastik trochę jeszcze z nami zostanie – dodał drugi. 

– Bambusowe i karotonowe opakowania potrzebują jeszcze dopracowania. Póki co uwalniane z nich chemikalia mogą okazać się szkodliwe dla ludzi. Producenci nie zawsze informują nas o zachodzących procesach chemicznych. Sprawdzajmy to, produkty te mogą bowiem okazać się dla nasz szkodliwe –alarmował chemik. 

Oznacza to, że poszukiwania alternatywy dla opakowań plastikowych będą trwać nadal. Wszystko po to, by znaleźć rozwiązanie bezpieczne zarówno dla planety, jak i dla ludzi. Zgodnie z zapowiedzią Unii Europejskiej plastikowe opakowania mają przestać dominować na sklepowych półkach do 2030 roku. 

***

Tytuł audycji: Trójka do trzeciej
Prowadzi: Piotr Łodej
Autor materiału reporterskiego: Paweł Turski
Data emisji: 28.09.2021
Godzina emisji: 11.19

zch

Czytaj także

Zamiast wielkiego świata – własny ogródek. Poznajcie hipsteadera!

Ostatnia aktualizacja: 13.04.2021 07:30
Hipsteader to typowy mieszczuch, który unika jednak szumu dużego miasta i nie interesuje się najnowszymi wydarzeniami. Zamiast tego uprawia pomidory na balkonie, robi meble z palet i piecze chleb. Co wiemy o tej nowej subkulturze, określanej przez kulturoznawców "neohipisami"?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Rolnictwo ekologiczne w Polsce: nadchodzi rewolucja!

Ostatnia aktualizacja: 18.05.2021 08:00
Do 2030 roku 1/4 upraw w Unii Europejskiej ma być ekologiczna. Do tej granicy zbliża się Estonia, a osiągnęła ją już m.in. Austria. A jak sytuacja wygląda w Polsce? Czy uprawy ekologiczne są szansą dla naszego rolnictwa?
rozwiń zwiń