Nie tylko cukinia i cebula. Cytrusy i sałaty z grilla

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Nie tylko cukinia i cebula. Cytrusy i sałaty z grilla
zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock.com/zoryanchik

– Na grilla możemy wrzucić nie tylko warzywa twarde. Mogą to być także sałaty, kapusta, rzepa, rzodkiewka, por, szparagi, a nawet świeże ogórki – wyliczają goście "Gorącej płyty" Wit Szychowski i Tomasz Czajkowski. Przygotowywać na grillu można oczywiście także owoce, jak choćby jabłka czy gruszki. 

shutterstock grill jedzenie 1200.jpg
Ogień w kuchni. Wszystkie tajniki grillowania

Adriana Marczewska przyznaje, że jedną z propozycji, którą szalenie lubi, jest sałatka Cezar na bazie grillowanej sałaty rzymskiej. – Bardzo polecam się skusić. Nabiera ona niesamowitego aromatu – zachęca autorka audycji. 

Posłuchaj

49:41
A gdyby tak bez mięsa? Aromatyczne warzywne i owocowe dani z grilla (Gorąca płyta/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

 

shutterstock grillowane jedzenie 1200.jpg
Czy grill tradycyjny jest najzdrowszym rozwiązaniem?

Kolejną przepyszną i łatwą w przygotowaniu na grillu propozycję jest… rzepa. – Nie jest bardzo ciężka, ale ma dużo wody ukrytej w sobie. Wystarczy skropić ją oliwą czy olejem, posypać solą i pieprzem i grillować trzy minuty z każdej strony. Pokroić na plastry i gotowe. Można polać sosem na bazie jogurtu lub grillowaną cytryną. Polecam grillować cytrusy i wykorzystywać ich sos do skropienia kolejnych dań – sugerują goście Trójki. 

W audycji rozmawialiśmy także o marynatach do dań warzywnych. Nie zabrakło także miejsca na porady dla tych, którzy grilla nie mają, ale chcieliby go zastąpić np. tradycyjnym ogniskiem.

Trójka Program 3 Polskiego Radia/Gorąca Płyta Odc. 13 | Grill warzywny

***

Tytuł audycji: Gorąca płyta
Autorka audycji: Adriana Marczewska
Goście: Wit Szychowski i Tomasz Czajkowski 
Data emisji: 15.05.2021
Godzina emisji: 12.07

gs

Polecane