Logo Polskiego Radia

Krew pępowinowa kontra szpik

PAP
Katarzyna Ingram 09.11.2010
Co jest korzystniejsze dla pacjenta – przeszczepienie krwi pępowinowej czy komórek macierzystych szpiku?
Czerwone krwinki
Czerwone krwinki, foto: Glow Images/East News

Od 22 lat komórki z krwi pępowinowej ratują życie osób z białaczkami, wrodzonymi chorobami krwi, niedoborami odporności. Obecnie trwają intensywne badania nad możliwością wykorzystania ich w terapii innych chorób, np. układu krążenia czy układu nerwowego. Liczba przeszczepień krwi pępowinowej ratujących życie - zgodnie z najnowszymi danymi - przekroczyła na całym świecie 21 tys.

- Dziś wiemy, że szansa na przeżycie pacjentów, którym przeszczepia się komórki z krwi pępowinowej jest taka sama, jak po przeszczepieniu komórek macierzystych szpiku. Wiemy też, że choć układ krwiotwórczy odnawia się u nich wolniej, to są oni mniej narażeni np. na szkodliwą dla biorcy reakcję przeszczep przeciwko gospodarzowi – opowiada prof. Gluckman, przewodnicząca Światowego Kongresu Krwi Pępowinowej w Marsylii, który odbył się w dniach 4-7 listopada.

Według dr. n. med. Dariusza Boruczkowskiego specjalisty chorób dzieci i transplantologii klinicznej z Polskiego Banku Komórek Macierzystych, do zalet krwi pępowinowej można zaliczyć to, że jest łatwo dostępna, a metoda jej pobierania jest zupełnie nieinwazyjna. Do jej przeszczepienia wymagana jest zgodność mniejszej liczby antygenów tkankowych, niż w przypadku komórek ze szpiku lub krwi obwodowej. Mniejsze jest też ryzyko przeniesienia jakiegokolwiek zakażenia. - Największą jej wadą jest to, że okres odnowienia się układu krwiotwórczego po przeszczepieniu wynosi ok. dwa tygodnie dłużej niż po transplantacji szpiku - mówi dr Bruczkowski. Specjalista ten był w zespole lekarzy, którzy jako pierwsi w Polsce zastosowali komórki macierzyste szpiku w leczeniu wrodzonej choroby o nazwie adenoleukodystrofia.

Obecnie najczęstszymi wskazaniami do przeszczepiania krwi pępowinowej są: białaczki, hemoglobinopatie (choroby uwarunkowane genetycznie), niedokrwistość aplastyczna, w której dochodzi do niewydolności szpiku (np. niedokrwistość Fanconiego), złożone niedobory odporności oraz wrodzone zaburzenia metaboliczne. Naukowcy prowadzą jednak intensywne badania nad zastosowaniem krwi pępowinowej w terapii innych schorzeń, m.in. uszkodzeniach układu nerwowego, serca, wątroby, chorobach autoagresywnych (stwardnienie rozsiane, cukrzyca typu 1, choroba Crohna) i wielu innych. Krew pępowinowa, podobnie jak szpik, może być nie tylko źródłem komórek macierzystych układu krwiotwórczego, ale też komórek zdolnych przekształcić się w inne tkanki, np. chrząstkę, mięsień sercowy czy tkankę nerwową.

Prof. Joanne Kurtzberg z Centrum Medycznego Uniwersytetu Duke w Durham (USA) rozpoczęła badania nad skutecznością przeszczepiania własnej krwi pępowinowej (tzw. przeszczepy autologiczne) dzieciom z porażeniem mózgowym. - Stosuję komórki krwi pępowinowej do korygowania uwarunkowanych genetycznie schorzeń metabolicznych, jak mukopolisacharydoza, które zaburzają rozwój mózgu. Jeśli wcześnie przeszczepi się te komórki, można zapobiec zmianom neurologicznym u dzieci – mówi prof. Kurtzberg.

W tym wypadku efekt terapeutyczny jest związany głównie z tym, że przeszczepione komórki produkują prawidłowy enzym, który zastępuje nieobecną lub wadliwą wersję. Komórki te przechodzą przez barierę krew-mózg, w przeciwieństwie do enzymu podawanego w postaci leku. - Ponieważ mamy pewne dowody, że działanie tych komórek wiąże się też z innymi mechanizmami (...) zdecydowaliśmy się je przetestować u dzieci z nabytym uszkodzeniem tkanki nerwowej, jakim jest porażenie mózgowe. To początek badań i trudno przewidzieć, jakie będą ich wyniki - powiedziała badaczka.

(ki)

Szukaj:
Posłuchaj
  • Dieta lekkostrawna latem W upalne dni nie mamy ochoty na ciężkie posiłki, natomiast chętnie sięgamy po lody czy owoce. Takie rozwiązanie, chociaż wygodne,... więcejW upalne dni nie mamy ochoty na ciężkie posiłki, natomiast chętnie sięgamy po lody czy owoce. Takie rozwiązanie, chociaż wygodne, nie jest dobre dla naszego organizmu. Mimo upałów powinniśmy pamiętać, aby dostarczać mu potrzebnych do utrzymania odpowiedniej energii składników. Zjadanie 4 lekkich posiłków dziennie to idealne rozwiązanie. Warzywa i owoce to produkty polecane, po które warto sięgać w dużych ilościach wykorzystując je jako dodatek do posiłków jak i przekąskę między nimi. Stanowią one bogate źródło witaminy A, żelaza i potasu, dzięki czemu dostarczają nam energii w gorące dni. Warzywa i owoce to też doskonałe źródło błonnika, zapewniające uczucie sytości i dobrą pracę jelit. zwiń
  • Letnie zatrucia pokarmowe W okresie letnim zatrucia czyhają na nas niemal na każdym kroku. Najbardziej są na nie narażone kobiety w ciąży, małe dzieci oraz... więcejW okresie letnim zatrucia czyhają na nas niemal na każdym kroku. Najbardziej są na nie narażone kobiety w ciąży, małe dzieci oraz osoby starsze lub przewlekle chore. Dlatego tak istotna jest higiena i czujność zarówno podczas robienia zakupów spożywczych, przygotowywania potraw jak też ich podawania i jedzenia. Szczególnie groźne są zatrucia grzybami. Audycja Małgorzaty Kownackiej z roku 1984. zwiń
  • Skóra po lecie Najcieńsza na powiekach, najgrubsza na piętach - nasza skóra oddycha, dostarcza wody, witamin, reguluje temperaturę i pełni wiele... więcejNajcieńsza na powiekach, najgrubsza na piętach - nasza skóra oddycha, dostarcza wody, witamin, reguluje temperaturę i pełni wiele innych niedostrzeganych i niedocenianych funkcji. Jak dbać o nią latem, by służyła nam najlepiej i wyglądała najpiękniej? Co robić, gdy opalanie źle wpłynęło na skórę? - radzi dermatolog dr Agnieszka Krajewska-Sura. zwiń
  • Cukier na wakacjach Cukrzyca to choroba występująca coraz częściej. Można ją wcześnie wykryć, można skutecznie leczyć, ale wiele osób w ogóle nie wie,... więcejCukrzyca to choroba występująca coraz częściej. Można ją wcześnie wykryć, można skutecznie leczyć, ale wiele osób w ogóle nie wie, że ma cukrzycę i dopiero powikłania (stopa cukrzycowa, kłopoty z sercem, nerkami, wzrokiem) odkrywają praprzyczynę. O tym, jak osoba z cukrzycą powinna przygotować się do wakacji rozmawiają Małgorzata Kownacka z doktor Alicją Milczarczyk - endokrynologiem i diabetologiem. zwiń
  • Cukrzyca na urlopie Cukrzyca jest chorobą społeczną, charakteryzującą się zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Typ 2 cukrzycy jest najczęściej... więcejCukrzyca jest chorobą społeczną, charakteryzującą się zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Typ 2 cukrzycy jest najczęściej spotykanym, stanowiącym około 90% przypadków cukrzycy. Choroba ta przyczynia się do powstania zmian patologicznych w wielu narządach wewnętrznych. W audycji znalazły się odpowiedzi na pytania słuchaczy dotyczące m.in. nowoczesnego leczenia, norm stężenia cukru we krwi oraz hemoglobiny glikowanej. zwiń
  • Cukrzyca - epidemia XXI wieku Cukrzyca, zwana epidemią XXI, wieku może dotknąć każdego z nas. Nie boli, jest podstępna, ale można ją wcześnie wykryć i... więcejCukrzyca, zwana epidemią XXI, wieku może dotknąć każdego z nas. Nie boli, jest podstępna, ale można ją wcześnie wykryć i kontrolować dzięki badaniom laboratoryjnym. Podstawowym badaniem potwierdzającym rozpoznanie cukrzycy jest pomiar cukru (glukozy) we krwi. Z cukrzycą można prowadzić zadowalające, pełne satysfakcji życie, można jeść smacznie, rodzić dzieci. Ważne, aby chorobę jak najwcześniej rozpoznać i podjąć terapię. zwiń