Logo Polskiego Radia

Królestwo soli i ryb. Oświęcim nieznany

Dwójka
Bartosz Chmielewski 29.05.2016
- Ludzie przyjeżdżają tutaj, by obejrzeć obóz, niewielu decyduje się zwiedzić same miasto. Próbujemy to zmienić - mówiła w Dwójce Wioletta Oleś, dyrektor Muzeum Zamek w Oświęcimiu.
  • Królestwo soli i ryb. Oświęcim nieznany (Mikrokosmosy/Dwójka)

W reportażu Justyny Piernik poznawaliśmy mniej znaną historię Oświęcimia, która jest nie tylko ciekawa, ale i długa. Oświęcim należy do najstarszych polskich miast. Prawa miejskie zostały mu nadane w XIII wieku. - Tutejsza ludność bogaciła się handlując solą - opowiadała Wioletta Oleś. - W XVI wieku sławne stały się oświęcimskie stawy rybne, z których ryby regularnie trafiały na Wawel.

Okres permanentnego rozwoju Oświęcimia przerwał najazd szwedzki w XVII wieku. Ponowny rozkwit nastąpił dopiero w XIX wieku dzięki połączeniu kolejowemu z Krakowem, Katowicami i Wiedniem. Co ciekawe, na początku XX wieku Oświęcim stał się bramą do Ameryki.

W audycji o współczesnym Oświęcimiu opowiadali jego mieszkańcy, wśród nich były dziennikarz Dwójki Paweł Sawicki.

***

Tytuł audycji: "Przestrzenie kultury" (cykl "Mikrokosmosy")

Prowadzi: Justyna Piernik

Goście: Wioletta Oleś (dyrektor Muzeum Zamek w Oświęcimiu), Mariola Talewicz (dyrektor Galerii Książki), Tomasz Kuncewicz (szef Centrum Żydowskiego), Paweł Sawicki (pracownik muzeum Auschwitz-Birkenau)

Data emisji: 29.05.2016

Godzina emisji: 12.00

bch/mm

Szukaj:
Posłuchaj
  • Dieta lekkostrawna latem W upalne dni nie mamy ochoty na ciężkie posiłki, natomiast chętnie sięgamy po lody czy owoce. Takie rozwiązanie, chociaż wygodne,... więcejW upalne dni nie mamy ochoty na ciężkie posiłki, natomiast chętnie sięgamy po lody czy owoce. Takie rozwiązanie, chociaż wygodne, nie jest dobre dla naszego organizmu. Mimo upałów powinniśmy pamiętać, aby dostarczać mu potrzebnych do utrzymania odpowiedniej energii składników. Zjadanie 4 lekkich posiłków dziennie to idealne rozwiązanie. Warzywa i owoce to produkty polecane, po które warto sięgać w dużych ilościach wykorzystując je jako dodatek do posiłków jak i przekąskę między nimi. Stanowią one bogate źródło witaminy A, żelaza i potasu, dzięki czemu dostarczają nam energii w gorące dni. Warzywa i owoce to też doskonałe źródło błonnika, zapewniające uczucie sytości i dobrą pracę jelit. zwiń
  • Letnie zatrucia pokarmowe W okresie letnim zatrucia czyhają na nas niemal na każdym kroku. Najbardziej są na nie narażone kobiety w ciąży, małe dzieci oraz... więcejW okresie letnim zatrucia czyhają na nas niemal na każdym kroku. Najbardziej są na nie narażone kobiety w ciąży, małe dzieci oraz osoby starsze lub przewlekle chore. Dlatego tak istotna jest higiena i czujność zarówno podczas robienia zakupów spożywczych, przygotowywania potraw jak też ich podawania i jedzenia. Szczególnie groźne są zatrucia grzybami. Audycja Małgorzaty Kownackiej z roku 1984. zwiń
  • Skóra po lecie Najcieńsza na powiekach, najgrubsza na piętach - nasza skóra oddycha, dostarcza wody, witamin, reguluje temperaturę i pełni wiele... więcejNajcieńsza na powiekach, najgrubsza na piętach - nasza skóra oddycha, dostarcza wody, witamin, reguluje temperaturę i pełni wiele innych niedostrzeganych i niedocenianych funkcji. Jak dbać o nią latem, by służyła nam najlepiej i wyglądała najpiękniej? Co robić, gdy opalanie źle wpłynęło na skórę? - radzi dermatolog dr Agnieszka Krajewska-Sura. zwiń
  • Cukier na wakacjach Cukrzyca to choroba występująca coraz częściej. Można ją wcześnie wykryć, można skutecznie leczyć, ale wiele osób w ogóle nie wie,... więcejCukrzyca to choroba występująca coraz częściej. Można ją wcześnie wykryć, można skutecznie leczyć, ale wiele osób w ogóle nie wie, że ma cukrzycę i dopiero powikłania (stopa cukrzycowa, kłopoty z sercem, nerkami, wzrokiem) odkrywają praprzyczynę. O tym, jak osoba z cukrzycą powinna przygotować się do wakacji rozmawiają Małgorzata Kownacka z doktor Alicją Milczarczyk - endokrynologiem i diabetologiem. zwiń
  • Cukrzyca na urlopie Cukrzyca jest chorobą społeczną, charakteryzującą się zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Typ 2 cukrzycy jest najczęściej... więcejCukrzyca jest chorobą społeczną, charakteryzującą się zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Typ 2 cukrzycy jest najczęściej spotykanym, stanowiącym około 90% przypadków cukrzycy. Choroba ta przyczynia się do powstania zmian patologicznych w wielu narządach wewnętrznych. W audycji znalazły się odpowiedzi na pytania słuchaczy dotyczące m.in. nowoczesnego leczenia, norm stężenia cukru we krwi oraz hemoglobiny glikowanej. zwiń
  • Cukrzyca - epidemia XXI wieku Cukrzyca, zwana epidemią XXI, wieku może dotknąć każdego z nas. Nie boli, jest podstępna, ale można ją wcześnie wykryć i... więcejCukrzyca, zwana epidemią XXI, wieku może dotknąć każdego z nas. Nie boli, jest podstępna, ale można ją wcześnie wykryć i kontrolować dzięki badaniom laboratoryjnym. Podstawowym badaniem potwierdzającym rozpoznanie cukrzycy jest pomiar cukru (glukozy) we krwi. Z cukrzycą można prowadzić zadowalające, pełne satysfakcji życie, można jeść smacznie, rodzić dzieci. Ważne, aby chorobę jak najwcześniej rozpoznać i podjąć terapię. zwiń