Polskie Radio
Section05

Dwójka

Wśród szlachetnych polskich mięs

Kapłony, jagnięcina, gęsina, a przede wszystkim wołowina. Te mięsa królowały w szlacheckiej kuchni staropolskiej. Jak to się stało, że z czasem nasza mięsna dieta stawała się coraz mniej różnorodna? I dlaczego to właśnie wieprzowina zaczęła w niej dominować? Gościem "Drogi przez mąkę" była Magdalena Kasprzyk-Chevriaux – autorka książki "Sztukamięs ze szlachtuza. Nieopowiedziana historia mięsa".
Zobacz więcej na temat:  jedzenie kuchnia polska Łukasz Modelski

Maria Piotrowska-Bogalecka: chór to wspólnota indywidualności [WIDEO]

- Współpraca z wybitymi muzykami to najpiękniejsza część mojej pracy, każda z osób ma swoją wizję, ale to kompromis okazuje się czymś najlepszym. To bardzo kształcące, czerpię bardzo dużo z takich spotkań, tak jak wcześniej z Martyną Pastuszką i wybitnymi dyrygentami jak Michał Klauza czy Łukasz Borowicz - mówiła na antenie Dwójki Maria Piotrowska-Bogalecka, dyrygentka i dyrektor artystyczny Chóru Polskiego Radia.
Zobacz więcej na temat:  Chór Polskiego Radia Magdalena Łoś kolędy