Drożdże kontra zakwas. Chleb - jak i z czego najlepiej go wypiekać? Piekarstwo, podobnie jak wiele innych dziedzin życia, ewoluuje. Zmieniają się składniki czy sposoby wypieku. Mimo że obecnie w publikacjach nt. piekarstwa dominuje zakwas, to drożdże ciągle mają swoich fanów. Należy do nich Piotr Kucharski - autor książek o pieczeniu - który podzielił się w "Drodze przez mąkę" swoimi spostrzeżeniami na temat wypieków. Zobacz więcej na temat: Dwójka kulinaria gotowanie jedzenie chleb wypieki Łukasz Modelski Piotr Kucharski
Smaczny las. Zbieraj bezpieczne zioła - te, które znasz Piotr Ciemny od lat zafascynowany jest skarbami lasu i ich kulinarnym wykorzystaniem - broni dobrego imienia chwastów, podpowiada, jak wykorzystać je w kuchni, żeby zyskała nowy smak. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński zioła las chwasty kuchnia kulinaria jedzenie
Jedzenie instagramowe i danie wiralowe. Czy wygląd potraw jest najważniejszy? Rozwój mediów społecznościowych dotyka każdej dziedziny życia i wyjątkiem nie jest kuchnia. Restauracje i twórcy wykorzystują media do promowania swoich przepisów i dań. Małgorzata Minta opowiedziała w audycji "Drogą przez mąkę" w Programie 2 Polskiego Radia m.in. o zjawisku jedzenia instagramowego, za którym niekoniecznie musi iść smak. Zobacz więcej na temat: Dwójka fotografia gotowanie jedzenie żywność Łukasz Modelski Małgorzata Minta media społecznościowe
Proszek zamiast kotleta? Oczywiście! Zbilansowane, zdrowe i łatwe do przygotowania Trzeba iść z duchem czasów: zbilansowane posiłki w proszku "ready to eat" ("gotowy do zjedzenia") mogą być doskonałym zamiennikiem normalnej porcji jedzenia. Są szybkie do przygotowania, dobrze skomponowane, pozbawione chemicznych ulepszaczy. Nie powinny jednak zastępować normalnej diety: mogą być jej uzupełnieniem, bądź, czasami, posiłkiem zastępczym, kiedy np. nie mamy czasu. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA jedzenie zdrowie dieta odchudzanie Krzysztof Łoniewski Trójka
"Jedzenie w sztuce": smakowita wystawa w krakowskim Muzeum Sztuki Współczesnej MOCAK "Jedzenie w sztuce" to 11. wystawa z flagowej serii MOCAK-u, w której konfrontowane są ważne obszary życia z refleksjami artystów, analizowane zawarte w nich prawdy i związane z nimi manipulacje. Tematami wcześniejszych ekspozycji były: historia, sport, ekonomia, zbrodnia, gender, medycyna, ojczyzna, sztuka, natura, polityka. Jedzenie w tym kontekście jest wyjątkowe, bo stoi u podstaw życia, przez co ma wpływ na wiele jego aspektów. Wystawa będzie czynna przez blisko rok, od 11 kwietnia 2024 roku do 16 marca 2025 roku, i towarzyszyć jej będzie wiele interesujących wydarzeń. Zobacz więcej na temat: KULTURA SZTUKA wystawa Muzeum Sztuki Współczesnej MOCAK malarstwo fotografia Kraków jedzenie Radosław Nałęcz Trójka
Serial "Historia kuchni polskiej". Jak dawniej smakowała Polska? Jak jadali nasi przodkowie? Jakie potrawy towarzyszyły Polakom podczas przełomowych momentów w historii naszego kraju? Odpowiedzi na te pytania przynosi nowy serial - "Historia kuchni polskiej". Możemy dowiedzieć się o tym, co jedli dawniej nasi rodacy oraz spróbować odtworzyć te potrawy. Prof. Jarosław Dumanowski zdradził w audycji "Droga przez mąkę" w Programie 2 Polskiego Radia kulisy powstania tego dzieła. Zobacz więcej na temat: kuchnia polska jedzenie żywność przepisy kulinarne historia Polski serial Łukasz Modelski Dwójka Jarosław Dumanowski
Coraz większy kryzys na Kubie. Brakuje żywności W wywiadzie opublikowanym na stronie urzędu prezydenckiego Prezydent Kuby Miguel Diaz-Canel potwierdził, że na wyspie nasila się niezadowolenie społeczne i ma ono związek z niedoborami żywności. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA żywność ceny żywności Kuba komunizm socjalizm jedzenie
Powrót do przedświątecznej formy. Jak pozbyć się dodatkowych kilogramów? W czasie świąt niejedna osoba chętniej sięgała po dodatkowe jajko w majonezie, zajadała się sałatką jarzynową, bądź oddawała się spożywaniu tłustego mięsa. Skutkiem tego, a w niektórych przypadkach również mniejszej aktywności fizycznej, są dodatkowe kilogramy lub poczucie przybrania na wadze. Jak z tym walczyć? Zobacz więcej na temat: Trójka Krzysztof Łoniewski dieta żywność zdrowie zdrowie i dieta jedzenie
Ambasador Tomasz Orłowski. Lokalne smaki we wspomnieniach z Francji Tomasz Orłowski to wieloletni ambasador Polski we Francji i Monaco. Życie na obczyźnie sprawiło, że wiele zwyczajów przejął od Francuzów, w wielu smakach się zakochał - dziś dzieli się nimi w swoich książkach. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Tomasz Orłowski Francja Paryż Lyon Bretania jedzenie kuchnia francuska STYL ŻYCIA
Wielkanoc dawniej i dziś. Co króluje na naszym stole? Czego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole? Jak Wielkanoc wyglądała dawniej? Co jadano? Czym się zachwycano? A jak jest dzisiaj? U nas i w innych europejskich krajach? Czy wielkanocny jadłospis musi opierać się na mięsie? O tym w Programie 1 Polskiego Radia. Zobacz więcej na temat: Martyna Podolska Wielkanoc jedzenie Małgorzata Jasztołt Bogdan Gałązka Małgorzata Kozakiewicz David Gamtsemlidze Dominika Targosz Magdalena Kasprzyk-Cheviriaux Tomasz Prange-Barczyński
Nadmiar jedzenia po świętach. Tego nie wolno robić Wyrzucanie świątecznych sałatek czy wylewanie zup do toalet grozi poważną awarią sieci. Nadmiarem jedzenia lepiej podzielić się z potrzebującymi - podkreśla szczeciński Zakład Wodociągów i Kanalizacji. Zobacz więcej na temat: POLSKA Wielkanoc żywność jedzenie
Nie marnujmy jedzenia. Ekspertka wyjaśnia, jak to zrobić - Faktycznie prawie jedna trzecia żywności zostaje po świętach wyrzucona. Niestety, taka jest nasza tradycja, tych bogatych stołów, pełnych smakołyków, to często prowadzi do przygotowania większej ilości jedzenia, niż można zjeść - mówiła w Polskim Radiu 24 Kinga Bernat, ekspert ds. niemarnowania żywności (Banki Żywności SOS w Warszawie). Zobacz więcej na temat: POLSKA społeczeństwo Wielkanoc żywność jedzenie
NASZ WYWIAD Wielkanocne tradycje kulinarne. Makłowicz: musi być syto - Wielkanoc jest najbardziej radosnym świętem chrześcijańskim, a to oznacza biesiadę - mówi w rozmowie z portalem PolskieRadio24.pl Robert Makłowicz, dziennikarz, krytyk kulinarny i youtuber. Zobacz więcej na temat: społeczeństwo tradycja Robert Makłowicz jedzenie Wielkanoc żywność kulinaria POLSKA zwyczaje chrześcijaństwo
Święconka. Tysiące lat tradycji w jednym koszyku W niewielu miejscach na świecie zachował się zwyczaj święcenia pokarmów w Wielką Sobotę, ale takiej święconki, jaką robią Polacy, nie ma nigdzie. Elementy tej tradycji poświadczone są już w średniowiecznych źródłach, a jej korzenie sięgają jeszcze dalej w przeszłość. Zobacz więcej na temat: Wielkanoc święta tradycja HISTORIA historia Polski chrześcijaństwo katolicyzm judaizm Żydzi Jezus Chrystus religia jedzenie jajko chleb wypieki Kościół
Świąteczne przygotowania. Rób je tak, by nie marnować jajek, chleba i sałatki jarzynowej Święta Wielkanocy to czas tradycji, obfitości, ale też - strat cennych zasobów, między innymi wody. Po kilku dniach świętowania do koszy na śmieci trafiają najczęściej: sałatka jarzynowa, chleb i jajka. Warto temu zapobiegać. Zobacz więcej na temat: Czwórka Wielkanoc Jaja w kuchni chleb jedzenie ekologia ślad wodny żywność woda marnowanie żywności Kamil Jasieński
Michał Teklak i jego kuchenne eksperymenty Orange chicken, sałatka z brukselki czy kurczak panierowany z Buldaku. Michał odtwarza viralowe dania, sprawdza przepisy blogerów kulinarnych, wykorzystuje gotowe dania z torebki, a z widzami wita się słowami "Cześć, serduszka". Zobacz więcej na temat: Czwórka Michał Teklak kuchnia przepisy kulinarne jedzenie Marta Hoppe media społecznościowe internet
Wielkanoc dawniej i dziś. Co króluje na naszym stole? Czego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole? Jak Wielkanoc wyglądała dawniej? Co jadano? Czym się zachwycano? A jak jest dzisiaj? U nas i w innych europejskich krajach? Czy wielkanocny jadłospis musi opierać się na mięsie? Jak może wyglądać Wielkanoc wegetariańska? Zobacz więcej na temat: Martyna Podolska Wielkanoc jedzenie Małgorzata Jasztołt Bogdan Gałązka Małgorzata Kozakiewicz David Gamtsemlidze Dominika Targosz Magdalena Kasprzyk-Cheviriaux Tomasz Prange-Barczyński
Co zrobić z jedzeniem, które nam zostało po świętach? Zanieść do jadłodzielni! Jedna piąta żywności wyprodukowanej na świecie jest marnowana - wynika z raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych, opublikowanego przed Wielkanocą. Najwięcej jedzenia wyrzucamy właśnie przy okazji świąt... Zobacz więcej na temat: Daniel Wydrych Izabela Kostyszyn żywność jedzenie