Witold Szabłowski: "Rosja od kuchni". Jak władza karmi propagandą Służyć propagandzie i funkcjonować jako fake news może nawet jedzenie. W "Rosji od kuchni" Witold Szabłowski opisuje 100 lat kulinarnej historii naszego wschodniego sąsiada. Kuchnia staje się dla niego pretekstem do opowieści o tym, jak Moskwa podbija różne kraje, używając do tego jedzenia, kucharzy, przepisów. - To nie jest książka prorosyjska - zastrzega autor. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński kuchnia Rosja Władimir Putin Witold Szabłowski dyktatura reżim gotowanie HISTORIA historia ZSRR kuchnia rosyjska
Kultura Japonii w wersji kulinarnej Gościem audycji z cyklu "Droga przez mąkę" była profesor Ewa Pałasz-Rutkowska, autorka książki "Dzieje kultury japońskiej". Zobacz więcej na temat: Japonia kuchnia kuchnia japońska Łukasz Modelski Dwójka
"Ojczysty - dodaj do ulubionych". "Idziemy na łyżwy!" - łyżwa niejedno ma imię W cyklu "Ojczysty - dodaj do ulubionych" zdradzamy tajemnice języka polskiego. Tym razem nieco o sporcie. "Idziemy na łyżwy!" - jednak słowo "łyżwy" nie zawsze oznaczało to, co współcześnie. Zobacz więcej na temat: Czwórka język polski język ojczysty Martyna Matwiejuk tradycja kuchnia Ojczysty - dodaj do ulubionych
"Ojczysty - dodaj do ulubionych". Co oznacza "szyć komuś buty"? W cyklu "Ojczysty - dodaj do ulubionych" zdradzamy tajemnice języka polskiego. Tym razem sprawdzamy, co oznacza "szyć komuś buty". Zobacz więcej na temat: Czwórka język polski język ojczysty Martyna Matwiejuk tradycja kuchnia Ojczysty - dodaj do ulubionych
"Ojczysty - dodaj do ulubionych". Czy starosta musi być stary? W cyklu "Ojczysty - dodaj do ulubionych" zdradzamy tajemnice języka polskiego. Tym razem sprawdzamy, skąd się wzięło słowo "starosta" i czy starosta musi być stary. Zobacz więcej na temat: Czwórka język polski język ojczysty Martyna Matwiejuk tradycja kuchnia
Krew - bezcenny dar. Krwiodawstwo w Polsce i na świecie W dniu Walentynkowej Akcji Krwiodawstwa organizowanej na terenie Polskiego Radia m.in. sprawdzimy jak wygląda krwiodawstwo na świecie. Zobacz więcej na temat: Czwórka krwiodawstwo wegetarianizm jedzenie kuchnia fantastyka
Co jadają narciarze? Przysmaki górskich kurortów Włoch, Austrii i Polski Zimą Włochy, Austria czy rodzime Podhale przyciągają nas obietnicą białego szaleństwa na stokach, ale też kuszą niezwykłymi smakami. Sprawdzamy, co na stokach jadają narciarze. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia narty jedzenie snowboard Tyrol Włochy Austria Podhale
Afrodyzjaki - przez żołądek do serca. Co przyrządzić na Walentynki? Przed nami jedno z najmilszych świąt w roku - Walentynki, czyli święto zakochanych. W audycji więc podpowiemy jak uwieść kogoś za pomocą wyśmienitych dań i co przygotować na romantyczną kolację. Pomogą nam w tym afrodyzjaki. Zobacz więcej na temat: Czwórka Walentynki Scjentolodzy miłość jedzenie kuchnia
"Ojczysty - dodaj do ulubionych". Skąd się wzięły pączki? W cyklu "Ojczysty - dodaj do ulubionych" zdradzamy tajemnice języka polskiego. Warto wiedzieć skąd się wzięło słowo "pączki". Zobacz więcej na temat: Czwórka język polski język ojczysty Martyna Matwiejuk tradycja kuchnia
"Kodeks smakosza" - podręcznik gastronomii sprzed 200 lat Wydany w 1827 roku "Kodeks smakosza", kompletny podręcznik gastronomii, zawierający prawa, reguły, zastosowania i przykłady sztuki dobrego życia Horace'a Raissona to kompendium wiedzy na temat wystawnych posiłków. Zobacz więcej na temat: kulinaria kuchnia książki Dwójka Łukasz Modelski
"Kodeks smakosza" - już 200 lat temu postulowano, by jeść sezonowo - To rzeczywiście jest zadziwiająco współczesne. Autor postuluje - i to jest bardzo mocny postulat - żeby jeść sezonowo. On podkreśla tę sezonowość, on mówi, co kiedy jest dobre, czyli robi to, co wielcy kucharze robili na końcu wieku XX czy nawet w pierwszej dekadzie wieku XXI - tak historyk Łukasz Modelski mówił w Dwójce o "Kodeksie smakosza", publikacji wydanej niemal 200 lat temu. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski Jakub Kukla Dwójka kulinaria kuchnia jedzenie literatura KULTURA
"Wiedźmin. Oficjalna księga kucharska". Kulinarna podróż do wymyślonego świata Książka oparta na publikacjach Andrzeja Sapkowskiego i grach CDP Red. To zbiór przepisów autorek internetowego serwisu Witcher Kitchen. Zobacz więcej na temat: Wiedźmin kuchnia literatura kulinaria
Masło - na smak, na zdrowie i na święta Adrianna Marczewska, dziennikarka kulinarna i szefowa kuchni, jednoznacznie twierdzi, że bez masła nie ma dobrej kuchni. Konsekwentnie stosuje je w wielu potrawach, poleca na grillowe spotkania i wigilijny stół. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński kuchnia gotowanie smak zdrowie
Sposób na udane święta. Masło w wypiekach i lalki pod choinką Ostatnie dni przed świętami spędzamy na sprzątaniu, gotowaniu, kupowaniu prezentów. W Czwórce mamy dla was ostatnie podpowiedzi na ten czas oczekiwania. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia lalki święta
"Tradycje kulinarne Polski". Rodzima kuchnia w historycznym ujęciu Magdalena Tomaszewska-Bolałek, autorka nagradzanych publikacji kulinarnych, w swojej najnowszej książce przybliża rodzimą tradycję kuchni. Zobacz więcej na temat: kuchnia gastronomia książki kulinaria
"Tradycje kulinarne Danii" - duńska kuchnia widziana przez pryzmat historii i kultury Najnowsza książka Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek to kolejna już kulinarna podróż po krajach skandynawskich. Zobacz więcej na temat: kuchnia gastronomia Dania
Kulinarna wyprawa do Danii. Słodkości, kanapki i inne pyszności Duńska kultura kulinarna to nie tylko gwiazdki Michelin i menu degustacyjne. To również kraina chleba żytniego, słodkich wypieków pachnących marcepanem i orzechami oraz najróżnorodniejszych kanapek. W codziennej diecie nie brakuje dań z wieprzowiny, śledzi oraz kawy. Zobacz więcej na temat: Dwójka Łukasz Modelski Dania kulinaria kuchnia kanapki słodkości tradycja
Smaki Jerozolimy. Kulinarne inspiracje z centrum religijnego świata Jerozolima fascynowała Bartka Kieżuna od lat. Postanowił pojechać tam, by się ponudzić, a dzięki temu trafić w miejsca niezwykłe, mniej znane, pociągające i smaczne. Przez miesiąc poznawał smaki centrum religijnego świata. Zobacz więcej na temat: Czwórka Marta Hoppe kuchnia gotowanie jedzenie podróże Podróże z Czwórką Izrael Jerozolima Bliski Wschód