Polskie Radio
Section05
kuchnia

Polskie Radio 24 Dawne książki kulinarne. "Po powstaniu listopadowym wszystko się zmieniło"

W Polskim Radiu 24 powrót do tematów kulinarnych. Dr Bogdan Gałązka znów opowiadał o najsłynniejszych w historii szefach kuchni i ich spuściźnie. Co można wyczytać z dawnych książek kucharskich - poza przepisami? Jak interpretować historyczne receptury i jakich trudności nastręczają - o tym w audycji "Kwadratura kultury".
Zobacz więcej na temat:  Polskie Radio 24 KULTURA Monika Małkowska kuchnia kulinaria HISTORIA

Ludzie, zabytki czy przyroda. Co Polska powinna promować na świecie?

Włosi po raz pierwszy w swojej historii (15 kwietnia) obchodzili Dzień Made in Italy, którego celem jest podkreślenie znaczenia tradycji, dziedzictwa, rodzimej produkcji i jej promocja w świecie - od specjałów kuchni, przez modę, aż po różne gałęzie przemysłu. Gdyby podobne święto obchodzono w naszym kraju, to co "made in Poland" powinniśmy promować, czym mamy prawo chwalić się na świecie?
Zobacz więcej na temat:  turystyka Włochy zabytki dziedzictwo narodowe architektura Wieliczka regiony UNESCO Narodowy Instytut Dziedzictwa sztuka ludowa przyroda kuchnia Roman Czejarek

"Gotuj roślinnie" - kuchnia wegańska jest fuzją różnych smaków

Niedawno pojawiła się książka "Gotuj roślinnie", to już kolejna pozycja, którą napisała popularyzatorka kuchni wegańskiej Alicja Rokicka. -  Bardziej otworzyłam się na różnorodność, misz-masz, inspirację przyprawami i różnymi kuchniami świata - mówi Alicja w Czwórce. - W książce można znaleźć wiele nieoczywistych połączeń.
Zobacz więcej na temat:  Czwórka Kamil Jasieński kuchnia kuchnia wegetariańska rośliny jedzenie

Matteo Brunetti i kuchnia w polsko-włoskim domu

- Kiedyś mówiłem, że jestem bardziej Włochem niż Polakiem. Dziś mówię, że czuję się w 100 procentach Włochem i w 100 procentach Polakiem - przyznaje Matteo Brunetti, finalista 6. odsłony Masterchefa, który 6 lat temu na stałe związał się z Polską, a w mediach społecznościowych dzieli się wybornymi przepisami na włoskie dania. 
Zobacz więcej na temat:  Czwórka Kamil Jasieński kuchnia włoska Włochy Matteo Brunetti kuchnia gotowanie